Ajankohtaista
15.02.2023

Jyty kysyy:

Mitä tarkoittaa oikeudenmukainen siirtymä?

Jyty on mukana Oikeudenmukainen siirtymä nyt! -kampanjassa.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Finnwatch

Kansalaisjärjestö Finnwatchin koordinoima kampanja Oikeudenmukainen siirtymä nyt! haluaa sitouttaa eduskuntavaaliehdokkaat sekä järjestöt ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämiseen. Jyty on mukana kampanjassa.

Mikä on oikeudenmukainen siirtymä, Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola?
– Ympäristö- ja ilmastokriisin sekä luontokadon torjunta muuttaa esimerkiksi työpaikkoja sekä sitä, mille aloille työpaikat syntyvät ja mitä niissä tehdään. Tässä siirtymässä on pidettävä alusta alkaen mukana inhimillinen, oikeudenmukaisuuden näkökulma.

– Arkielämässä esimerkiksi päästöjen hinnoittelu vaikuttaa moneen kotitalouteen. Bensa-autolla ajamisesta voi tulla kalliimpaa. Oikeudenmukaisessa siirtymässä ihmisiä autetaan esimerkiksi taloudellisesti siirtymän vaatimissa investoinneissa ja elämäntapamuutoksissa niin, että muutokset voidaan kokea reiluiksi.

Miksi kampanja järjestetään juuri nyt?
– Tutkimustulokset, Pariisin ilmastosopimus ja Euroopan unionin ilmastopolitiikka velvoittavat toimimaan nopeasti ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Toimet ovat niin vaikuttavia, että oikeudenmukaisuusnäkökulma on otettava huomioon.

– Kampanja suunniteltiin jo ennen energiakriisiä, mutta kriisi on tehnyt kampanjan yhä ajankohtaisemmaksi.

Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola

Mikä on kampanjan tavoite?
– Haluamme muuttaa yhteiskuntaa. Tavoitteena on saada kansanedustajaehdokkaat sitoutumaan oikeudenmukaiseen siirtymään ja nostaa aihe vaalikeskusteluihin. Toiveena on, että keväällä valittavan eduskunnan enemmistö olisi sitoutunut kampanjan teemoihin.

– Myös kampanjaan osallistuvien organisaatioiden toiminnassa tulisi näkyä pyrkimys oikeudenmukaiseen siirtymään.

– Kampanjan tavoitteisiin oli sitoutunut tammikuun loppuun mennessä 162 ehdokasta ja 72 organisaatiota, kuten Jyty.

Miten kampanja on otettu vastaan?
– Media on kiinnostunut ja kirjoittanut kampanjastamme. Se on näkynyt hyvin myös sosiaalisessa mediassa kampanjaan osallistuvien järjestöjen jakamana. Erityisen hienoa oli, että heti ensimmäisen viikon aikana yli sata ehdokasta sitoutui teemoihimme.

Miten siirtymä näkyy työelämässä?
– Työ muuttuu monella toimialalla. Siirtymä pitäisi tehdä suunnitelmallisesti jopa vuosikymmenten päähän, jotta tunnistettaisiin siirtymäalat. Voitaisiin suunnitella esimerkiksi koulutusalat sen mukaan, lisääntyykö vai väheneekö työpaikkojen määrä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.