Ajankohtaista
07.09.2022

Gallup:

Millä mielin odotat hyvinvointialueiden tuomaa muutosta?

Perinteisen Lappeenranta-seminaarin teemana oli tänä vuonna suomalainen hyvinvointivaltio uuden edessä. Teema kuvaa hyvin sitä valtavaa muutosta, jonka sote-uudistus ja uudet hyvinvointialueet tuovat mukanaan. Organisaatiomuutos ei koske ainoastaan uusia hyvinvointialueita, vaan yhtä lailla jäljelle jääviä kuntia.

Teksti: Tuomas Muhonen Kuvat: Tuomas Muhonen

Kysyimme seminaariin osallistuneilta Jytyn pääluottamusmiehiltä ja luottamusmiehiltä mielipiteitä kahteen muutosta koskevaan kysymykseen:

1) Millä mielin odotat hyvinvointialueiden tuomaa muutosta?

2) Mitä on tärkeää ottaa huomioon muutoksen läpiviemisessä?

Päivi Väänänen

Päivi Väänänen, tekstinkäsittelijä ja pääluottamusmies, Varkauden kaupunki, Jyty Varkaus ry

1) Olen hyvällä ja jännittyneellä mielellä. Muutos on mahdollisuus. Itse siirryn myös hyvinvointialueelle ja seuraan tiedotuksia eri kanavista. Olen myös yhteydessä muiden alueiden työntekijöihin, luottamusmiehiin ja työsuojeluihmisiin. Varmuutta tuo se, mitä enemmän tiedän siitä, mitä tapahtuu ja missä ajassa.

2) Pidän tärkeänä, että työntekijöitä tiedotetaan mieluummin enemmän kuin liian vähän, jolloin työntekijöiden on helpompi siirtyä uuteen. Tiedottaminen kumoaa huhuja ja pelkoja. Muutoksessa esimiehen tuki on ensiarvoisen tärkeää, ketään ei saa jättää yksin. Olemme yksilöitä ja reagoimme muutokseen monin eri tavoin. Työntekijöillä on tärkeintä tieto töiden jatkumisesta.

Nina Rauhala

Nina Rauhala, viestintä- ja tapahtumakoordinaattori ja pääluottamusmies, Kotkan kaupunki, Jyty Kotka ry

1) Kymenlaaksossa aloitti vuonna 2019 Kymsote, joka helpottaa osaltaan muutoksen tuomaa jännitystä. Uskon, että alueellamme kaikki sujuu hyvin.

2) Muutoksessa on tärkeää muistaa riittävä informaatio ja sen kohdistaminen oikeille henkilöille ja ryhmille. Henkilöstön rooli muutoksessa on aina etusijalla.

Marianna Gripenberg

Marianna Gripenberg, talousassistentti ja luottamusmies, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Jyty Orimattila ry

1) Olen innostuneena uudenlaisesta työkentästä ja luottavaisin mielin, että kaikki asiat saadaan hoitumaan mallikkaasti. Päijät-Sotessa on kokemusta jo vuosina 2007 ja 2017 tehdyistä maakunnallisista sote-yhteenliittymistä.

2) Taloushallinnossa työskentelevänä, minusta uusien hyvinvointialueiden toimijoille tulisi ajoissa tiedottaa ja ohjeistaa, miten palveluiden ja tavaroiden tilauksen yhteydessä tulisi toimia, jotta laskujen käsittely ja taloushallinnon toiminnat saadaan rullaamaan sulavasti. Teamsin avulla on helppoa ja nopeaa jakaa ohjeita ja perehdyttää uusiin järjestelmiin suuriakin henkilöstömääriä, ja tallenne mahdollistaa kertaamisen.

Lappeenranta-seminaari

Paikalla Lappeenrannassa 18.–19. elokuuta oli noin 800 kunta-alan ja tulevien hyvinvointialueiden päättäjää, johtoa, kehittämisen asiantuntijaa ja henkilöstön edustajaa. Kunta-alan yhteistoiminta- ja työelämän kehittämiseminaarin järjestivät yhteistyössä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä kunta-alan pääsopijajärjestöt Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.