Ajankohtaista
03.10.2019

Miksi kunnat eivät kerro kehittämisteoista?

Kunnissa tehdään isoja ja pieniä kehittämistekoja, mutta niistä ei aina ymmärretä kertoa muille. Kunta-alan työelämän kehittämisohjelma KunTeko 2020 haastaa kunta-alan organisaatioita tuomaan ratkaisut rohkeasti yhteiseen pöytään, Tekojen torille. Parhaat teot ja tekijät palkitaan marraskuussa Helsingissä.

Teksti: UP/BIRGITTA SUORSA Kuvat: KUNTEKO 2020

KunTeko käynnisti Tekoja tiskiin -kampanjan, jotta kunnat kertoisivat ratkaisuistaan. Mikseivät kunnat kerro kehittämisteoistaan muille, KunTeko 2020:n projektitiedottaja Susanna Koivistoinen?

Susanna Koivistoinen

– Kuntasektori ylipäätään kertoo vaatimattomasti omista saavutuksistaan. Jos hyvästä kehittämistyöstä ei kerrota, kukaan ei tiedä siitä. Kun ihmiset saavat kuulla onnistumisista, se kannustaa ja innostaa muitakin. Haluamme saada hyvän kiertämään.

– Hyvästä työstä kertominen vaikuttaa kunnan imagoon ja houkuttelevuuteen sekä lisää työntekijöiden oman työn arvostusta.

Mitkä ovat parhaita kehittämistekoja?

– Sellaiset, joissa henkilöstö on ollut mukana kehittämisessä. On parannettu työelämän laatua, kehitetty uudenlaisia toimintatapoja, saatu säästöä ja lisätty henkilöstön hyvinvointia. Kehittämistekoja on hyvin laaja skaala, osa on isoja muutoksia, mutta joukossa on myös pieniä arjen tekoja. Esimerkiksi tiedonkulkua voi lisätä psyykkisen kuormituksen vähentämiseksi yhteisillä tiedonjaon kanavilla.

– Tärkeintä on, että kehittämisellä on saatu jotain uutta aikaan tai muutettu vaikka toimintatapaa.

Ketkä voivat ilmoittaa tekoja?

– Kuka tahansa, kuka haluaa kertoa omasta kehittämistyöstään.

Tekojen torilla oli syyskuun alussa yli 430 tekoa. Minkä toimialan ratkaisuja on eniten?

– Ehdottomasti eniten tekoja on sote-alalta, 172 kappaletta. Esimerkiksi kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialoilta sekä tekniseltä sektorilta olisi hienoa saada lisää tekoja.

Leviävätkö hyvät ratkaisut ja kehittämisteot kuntaorganisaatiosta toiseen?

– Toivomme niin. Kun huomataan, että naapurikunnassa kehittäminen on tuonut hyviä tuloksia, sitä halutaan omaankin kuntaan. Esimerkiksi palvelumuotoilu sekä henkilöstölähtöisyyden ja asiakaslähtöisyyden kehittäminen ovat nyt suosittuja teemoja.

Minkälaiset kunnat ovat aktiivisimpia kehittäjiä?

– Eniten kehittämispalveluita ovat käyttäneet pienimmät kunnat. Ylipäänsä kunta-alalla kehitetään paljon organisaation sijainnista ja koosta riippumatta. ✦

Lisätietoja: www.kunteko.fi/tekoja-tiskiin

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.