Ajankohtaista
29.11.2021

Emme hyväksy työehtojen halpuuttamista

Jytyn jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan Turussa

Turun kaupungilla ja sen omistamissa yhtiöissä työskentelevät Ammattiliitto Jytyn sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan maanantaina 29. marraskuuta.

Teksti: Tuomas Muhonen Kuvat: Robert Seger
Turun kaupungilla ja sen omistamissa yhtiöissä työskentelevät Jytyn jäsenet marssivat ulos työpaikoiltaan maanantaina 29.11.2021 kello 13-16. Mukana oli myös Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima (oik.).

Ulosmarssilla vastustettiin Turun kaupungin omistaman Arkea Oy:n aikeita heikentää rajusti työehtoja, kuten palkkaa ja lomia. Ulosmarssiin osallistuvat työntekijät kokoontuivat mielenilmaukseen Turun kaupungintalolle, jossa oli samaan aikaan alkamassa kaupunginhallituksen kokous.

Ammattiliitto Jytyn jäsenet Arkea Oy:ssä ovat olleet lakossa työehtojensa puolesta ensin 17.–19.11. ja tämän jälkeen 23.11. alkaen toistaiseksi ilman takarajaa. Arkea Oy:ssä noudatetaan kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimusta. Arkea Oy tarjoaa ateria-, siivous- ja kiinteistönhuollon palveluja esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa.

– Ammattiliitto Jyty ei tule sallimaan sopimusshoppailua Arkea Oy:ssä eikä muissa Turun kaupungin omistamissa yhtiöissä. Ulosmarssi ja mielenilmaus ovat vahva viesti Turun kaupungin johdolle ja päättäjille, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima korostaa.
Ammattiliitto Jytyn jäsenet Arkea Oy:ssä ovat olleet lakossa työehtojensa puolesta ensin 17.–19.11. ja tämän jälkeen 23.11. alkaen toistaiseksi ilman takarajaa. Maanantaina 29.11. järjestettiin mielenilmaus ja ulosmarssi.

– Siivoojan tai ruokapalvelutyöntekijän pohjapalkka Arkeassa on vain hieman yli 1 800 euroa. Jos tästä lasketaan vielä 10–15 %, niin täytyy miettiä, kannattaako työtä tehdä enää ollenkaan. Palkalla täytyy tulla toimeen, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima huomauttaa.

– Turun kaupungin omistajaohjauksesta vastaava johto ja Arkea Oy eivät ole osoittaneet todellista neuvotteluhalua työehtokiistan ratkaisuun, vaan ovat päinvastoin pyrkineet murtamaan lakon, Jonna Voima sanoo.

– Siivoojan tai ruokapalvelutyöntekijän pohjapalkka Arkeassa on vain hieman yli 1 800 euroa. Jos tästä lasketaan vielä 10–15 %, niin täytyy miettiä, kannattaako työtä tehdä enää ollenkaan. Palkalla täytyy tulla toimeen, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima huomauttaa.

– Ammattiliitto Jyty ei tule sallimaan työehtojen halpuuttamista ja sopimusshoppailua Arkea Oy:ssä eikä muissa Turun kaupungin omistamissa yhtiöissä. Ulosmarssi ja mielenilmaus ovat vahva viesti Turun kaupungin johdolle ja päättäjille, Voima korostaa.

Lue lisää:

Ammattiliitto Jyty järjestää suuren ulosmarssin Turussa – mielenilmaus kaupungintalolla

Arkean jytyläiset vastustavat työehtojensa heikennyksiä

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.