Ajankohtaista
14.11.2019

Arkea sortui työehtoshoppailuun

Teksti: Jonna Voima, Johtava työmarkkinalakimies

Turun kaupungin 98 prosenttisesti omistama Arkea Oy on reilu tuhat henkeä työllistävä kiinteistö- ja ruokapalveluyhtiö. Arkea ilmoitti syyskuussa eroavansa työnantajaliitto Avainta ry:n jäsenyydestä ja vaihtavansa työehtosopimuksensa AVAINTES:ta halvempiin eli Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n ja Kiinteistötyönantajat ry:n työehtosopimuksiin. Tämä tarkoittaa merkittäviä heikennyksiä henkilöstön työehtoihin. Leikkauslistalla ovat muun muassa epämukavan työajan korvaukset ja muut palkan osat, vuosiloma- sekä sairauslomaoikeus. Arkean henkilöstössä ja henkilöstöä edustavissa ammattiliitoissa uutinen on otettu pöyristyneenä vastaan.

Työehtoshoppailu tarkoittaa tilannetta, jossa työnantaja etsii tasoltaan matalamman työehtosopimuksen heikentääkseen henkilöstön työsuhteen ehtoja. Työntekijän kanssa suoraan solmimaansa työsopimusta työnantaja ei voi ilman irtisanomisperustetta muuttaa. Sen sijaan työehtosopimus, joka määrittelee esimerkiksi vuosilomaoikeuden ja muita työsuhteen keskeisiä ehtoja, voi vaihtua, jos työnantaja järjestäytyy uudelleen eri työnantajaliittoon.

Julkisuudessa on väitetty, että Arkean tapauksessa ei ole kyse työehtoshoppailusta, koska työnantaja siirtyy mm. ravintola-alalla sovellettavan yleissitovan työehtosopimuksen piiriin. Väite on virheellinen. Nimenomaan AVAINTES on perinteisesti ollut kuntien omistamien yhtiöiden soveltama työehtosopimus. Turun kaupunki haluaa murtaa tämän perinteen. Samalla ehkä unohtuu, että EK:n työnantajaliitoissa kuntaomistajalla tuskin on samaa vaikutusvaltaa kuin Avainta ry:ssä. Lisäksi on täysin selvää, että suunnitellulla muutoksella on vain yksi motiivi, ja se on halu pienentää henkilöstön palkkakustannuksia. Jos tämä ei ole työehtoshoppailua, on vaikea kuvitella, mikä olisi.

Arkea perustelee työehtojen halpuuttamista liiketoiminnan kannattavuudella. Yhtiö on kuitenkin viime vuosina tuottanut miljoonia euroja voittoa. Esim. vuonna 2018 Arkean liiketoiminnan tulos oli julkisten tilinpäätöstietojen mukaan yli 1,3 miljoonaa euroa ja liikevaihto 66 miljoonaa. Toisaalta esimerkiksi siivoojan peruspalkka Arkeassa on 1774,28 euroa. Tämäkö todella on se kuluerä, josta on nyt säästettävä?

Jyty on ollut valmis neuvottelemaan Arkean kanssa. Valitettavasti muutaman neuvottelukerran jälkeen tuli ilmeiseksi, ettei Arkean taholta löydy aitoa neuvottelutahtoa.

Arkean toiminta perustuu osaaviin ja motivoituneisiin työntekijöihin. Tämä olisi syytä myös työnantajan muistaa. ”Arvostamme toisiamme” on yksi Arkean kauniisti kirjoitetuista arvoista. Tätä arvostusta olisi nyt syytä osoittaa myös käytännössä. Pienipalkkaisen henkilöstön raju kurittaminen on täysin väärä tapa edistää yhtiön tuottavuutta eikä henkilöstön selkänahasta pidä hakea lisäeuroja hinnalla millä hyvänsä.

Jyty tuomitsee jyrkästi tällaiset suunnitelmat ja tukee jäsenistöään kaikin mahdollisin keinoin. Jytyn jäsenet Arkeassa olivat lakossa 6.–8.11.

Jonna Voima
Johtava työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.