Työsuhde
06.04.2022

Päivi Sirén-Heikkinen, Asikkalan kunta, Jyty Asikkala

Uudet jäsenet houkutellaan faktoilla

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Lauri Rotko
Päivi Sirén-Heikkinen on toiminut Jyty Asikkalan puheenjohtajana vuodesta 2019. Hän on ollut hallituksen jäsen 1990-luvun alusta.

Jyty Asikkala on ollut aina aktiivisesti toimiva yhdistys, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja, luottamusmies Päivi Sirén-Heikkinen.

– Pienellä paikkakunnalla olemme saaneet näky- vyyttä. Meihin luotetaan, hän luonnehtii.

40-vuotiaaseen yhdistykseen on vuosien varrella liittynyt uusia jäseniä vajaan kymmenen jäsenen vuosivauhtia. Puheenjohtajan mukaan on merkitystä, miten mahdollisia uusia jäseniä lähestyy ja miksi liiton jäsenyys kannattaa.

– Pitää olla faktaa!

Sirén-Heikkinen sanoo korostavansa jäsenhankinnassa liiton edunvalvontaa, koulutusta ja monipuolisia jäsenetuja, kuten oikeudellista tukea. Lisäksi hän kertoo yhdistyksen järjestämistä tapahtumista ja toiminnasta. Sirén-Heikkisen mukaan Jytyn edullinen 1,32 prosentin jäsenmaksu houkuttaa jäsenyyttä harkitsevia.

Uusia hallituksen jäseniä on tullut mukaan eri ammattialoilta, mikä on hienoa. Nuoriakin on muutama.

Jäsenen huolet pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti. Jäsenkaavakkeen täyttämisessä autetaan, ja muistutetaan jäsenmaksuvaltuutuksen antamisesta työnantajalle. Jäsenille selvennetään myös työmarkkinakäsitteitä, kuten mitä eroa on työsopimuksella ja työehtosopimuksella.

Sirén-Heikkinen on toiminut hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2019. Hän on ollut hallituksen jäsen 1990-luvun alusta.

– Uusia hallituksen jäseniä on tullut mukaan eri ammattialoilta, mikä on hienoa. Nuoriakin on muutama.

Vireästä toiminnasta huolimatta yhdistyksen jäsenmäärä on pudonnut takavuosien 170:stä 64:ään. Suurin syy on eläköityminen.

Jäsenhankinta on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on pitää jäsenet liitossa.

Edunvalvonnassa on ollut vaikeitakin aikoja. Esimerkiksi korona-aikaan Asikkalan kunta päätyi yt-neuvotteluihin. Lomautuksilta kuitenkin vältyttiin. Jäseniltä on tullut kritiikkiä työttömyyskassan pitkistä käsittelyajoista. Tästä yhdistys on viestittänyt kassaan.

– Jäsenhankinta on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on pitää jäsenet liitossa. Nykyään jäsenyyttä joutuu kovasti perustelemaan, Sirén-Heikkinen toteaa.

Vuoden 2020 toimintakertomuksen mukaan Asikkalan kunta työllistää 297 työntekijää. Vuodesta 2016 kunnan työntekijöiden määrä on noussut 11 työntekijällä, ja kuntaan on muuttanut uusia asukkaita.

Sirén-Heikkinen aloitti nuorisotyöntekijänä Asikkalan kunnan palveluksessa vuonna 1988.

– Minulle oli aivan selvää, että liityn liittoon, joka silloin oli Jytyn edeltäjä, Kunnallisvirkamiesliitto. Olen aina ollut kiinnostunut hoitamaan yhteisiä asioita. Minulle oikeudenmukaisuus on tärkeää.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.