Työsuhde
14.06.2023

Pääluottamusmies Minna Mattila, Lapin hyvinvointialue, Jyty Rovaniemi ry:

Työvoimapula kurittaa Lapin hyvinvointialuetta

Lapin hyvinvointialue kärsii työvoimapulasta lähes joka ammattikunnassa, toteaa hyvinvointialueen tuore jytyläinen pääluottamusmies Minna Mattila.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Kaisa Sirén
Lapin hyvinvointialueen jytyläinen pääluottamusmies Minna Mattila on työskennellyt osastonsihteerinä yli 10 vuotta ja jatkaa siinä toimessa kahtena päivänä viikossa pääluottamusmiestehtävänsä ohella.

– Lisäpalkkauksella pystyttäisiin houkuttelemaan työvoimaa, mutta onko siihen mahdollisuutta, pohtii hyvinvointialueen jytyläinen pääluottamusmies Minna Mattila.

Vaikka vuosi sitten hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimus HYVTES:iin saatiin neuvoteltua palkankorotusten lisäksi myös kertapalkkioita, hyvinvointialueen kaikkia työpaikkoja ei ole saatu täytettyä. Mattila arvioi, että suurin puute on hoitohenkilökunnasta.

Hyvinvointialue hakee lopullista organisaatiotaan vielä pitkään. Työntekijöiden tehtävät ja nimikkeet vaihtuvat vielä ajan kuluessa organisaation sisällä.

Lapin hyvinvointialue on Suomen laajin. Siihen kuuluu 17 kuntaa ja 4 kaupunkia. Samalla se on Lapin alueen suurin työnantaja. Hyvinvointialue palvelee kaikkiaan 179 000 asukasta sekä suurta määrää turisteja. Keskussairaaloita on kaksi: Rovaniemellä ja Kemissä. Alueella on pääluottamusmiehen lisäksi 10 jytyläistä luottamusmiestä. Mattila edustaa yli 300 hyvinvointialueen jytyläistä.

– Ammattikuntia on monia, mutta osastonsihteerit on yksi suurimmista, hän toteaa.

Mattila on työskennellyt osastonsihteerinä yli 10 vuotta ja jatkaa siinä toimessa kahtena päivänä viikossa pääluottamusmiestehtävänsä ohella.

Mattilan työyksikkö on Lapin keskussairaalan aikuisten keskitetyt mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut, mielenterveyden ja riippuvuuksien vastuualueen akuuttiosasto 1. Toimipaikkana on Muurolan sairaala, joka on osa Lapin keskussairaalaa. Muurolan sairaala muuttaa uusiin tiloihin keskussairaalan kampukselle elokuussa 2023.

Pääluottamusmies Minna Mattila ei usko, että lähiaikoina tulisi jäseniä koskevia suuria muutoksia. Hyvinvointialueen organisaatio hakee kuitenkin lopullista muotoaan vielä pitkään.

Mattila aloitti uudessa luottamustehtävässään maaliskuussa. Hänen luottamusmiesuransa alkoi HUS Kuntayhtymässä Helsingissä vuosina 2015–2020. Lapin keskussairaalan luottamusmieheksi Mattila valittiin vuonna 2021.

Pääluottamusmies ei usko, että lähiaikoina tulisi jäseniä koskevia suuria muutoksia.

– Hyvinvointialue hakee lopullista organisaatiotaan vielä pitkään. Työntekijöiden tehtävät ja nimikkeet vaihtuvat vielä ajan kuluessa organisaation sisällä, Mattila arvioi.

Työvoiman riittävyyteen pitäisi keskittää voimia, jotta nykyiset työntekijät eivät palaisi loppuun.

– Ensisijaisesti olisi panostettava työntekijöiden työhyvinvointiin. Myös työvoiman riittävyyteen pitäisi keskittää voimia, jotta nykyiset työntekijät eivät palaisi loppuun.

Nyt pääluottamusmies pitää yhteyttä hyvinvointialueen luottamusmiesten sekä pääneuvottelijajärjestöjen edustajien kanssa. Mattilan mukaan asioita käsitellään hyvässä hengessä. Myös neuvottelusuhteet työnantajaan ovat kunnossa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.