Työsuhde
09.02.2022

Pääluottamusmies Carita Viitanen, Meita Oy ja Efetta Oy, Jyty Lappeenranta ry

”Korona rajoittaa yhteisöllisyyttä”

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Hanna Koikkalainen
Jyty Lappeenrannan Carita Viitanen toimii Jytyn pääluottamusmiehenä Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakunnissa toimivassa Meitassa eli Meidän IT ja talous Oy:ssä sekä Efetta Oy:ssä.

Korona-ajan rajoitukset ja etätyösuositukset ovat estäneet pääluottamusmiehiltä luontevan, kasvokkaisen yhteydenpidon jäseniin. Näin toteaa Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakunnissa toimivan Meitan eli Meidän IT ja talous Oy:n sekä Efetta Oy:n pääluottamusmies Carita Viitanen.

– Aktiivisen edunvalvonnan kannalta olisi hyvä, että pääluottamusmies näkyisi työpaikalla. On helpompi tutustua uusiin työntekijöihin, ja kuulumisia voisi kysyä vaikka ohimennen puolin ja toisin. Yhteisöllisyys kärsii koronarajoitteista, Viitanen sanoo.

Hän kertoo, että Meitassa työskentelee tiimejä, joiden jäsenistä osa ei ole koskaan nähnyt toisiaan muuten kuin tietokoneen ruudulta.

Aktiivisen edunvalvonnan kannalta olisi hyvä, että pääluottamusmies näkyisi työpaikalla.

Viitanen edustaa Meitassa noin 112 jytyläistä, jotka toimivat asiantuntija- tai suunnittelutehtävissä esimerkiksi henkilöstö- ja talouspalveluissa sekä IT-palveluissa. Kaikkiaan Meitassa on noin 400 työntekijää kahdeksassa eri toimipisteessä kolmen maakunnan alueella.

Yhtiö tuottaa talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita sekä it-palveluita omistaja- asiakkailleen, kuten maakuntien sairaanhoitopiireille, kaupungeille ja kuntayhtymille. Viitasella on muutama edustettava myös Meitan tytäryhtiössä, Efettassa.

Työssään henkilöstöpalveluiden palveluvastaavana Carita Viitanen kehittää henkilöstöpalveluiden prosesseja ja tiimien toimintaa. Hän valmistui viime kesänä liiketoiminnan tradenomiksi (YAMK) liiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen suuntautumisvaihtoehdosta.

Työssään henkilöstöpalveluiden palveluvastaavana Viitanen kehittää henkilöstöpalveluiden prosesseja ja tiimien toimintaa. Hän valmistui viime kesänä liiketoiminnan tradenomiksi (YAMK) liiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen suuntautumisvaihtoehdosta.

Meitassa on pääluottamusmiehen mukaan hyvä työilmapiiri. Jäseniä puhututtavat eniten Avaintan TES:n tulkinnat sekä palkkaus. Viitanen toivookin työnantajalta palkka-avoimuutta. Palkat ovat salaista tietoa, joten niitä ei pääse vertailemaan.

Viime vuonna Meitan palkkausjärjestelmää viilattiin jytyläisen jäsenen aloitteesta yhdenmukaisemmaksi.

Toisinaan Viitasta pyydetään myös tukihenkilöksi palavereihin, joissa esimerkiksi työnantaja, työterveyshuollon edustaja ja työntekijä neuvottelevat työajan kevennyksestä tai työn sopeuttamisesta.

– Viime vuonna Meitan palkkausjärjestelmää viilattiin jytyläisen jäsenen aloitteesta yhdenmukaisemmaksi. Siinä yritys kuuli hienosti jäseniä, ja asiaan löydettiin ratkaisu.

Viitanen valittiin pääluottamusmieheksi vuosi sitten. Tammikuussa hän aloitti kaksivuotisen kauden Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan työsuojeluvaltuutettuna. Kaiken lisäksi Viitanen toimii nuorisovastaavana omassa yhdistyksessään, Jyty Lappeenrannassa. Hänet valittiin viime vuoden alusta myös Itä-Suomen alueen nuorisovastaavaksi yhdessä Heinolan nuorisovastaavan kanssa.

– Jyty Lappeenrannan puheenjohtaja ja Jytyn liittovaltuuston puheenjohtaja Seija Hovi-Kuikko on rohkaissut ja innostanut hyvässä hengessä luottamustehtäviin.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.