Työsuhde
17.12.2020

Kati Ravander, Kemin kaupunki, Jyty Kemin yhdistys

Kemi ei lomauta eikä irtisano

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Susanna Chazalmartin
Kati Ravander toimii Kemin kaupungin jytyläisenä pääluottamusmiehenä kolmatta kautta.

Kemi valmistautuu organisaatiouudistukseen, jonka on tarkoitus valmistua kesäkuuhun mennessä. Uudistuksessa selkeytetään päätöksentekoa muun muassa lautakuntia vähentämällä.

– Myös työnteko helpottuu, kun yhdistetään tukipalveluita ja luodaan tiimejä yli hallintokuntien, Kemin kaupungin jytyläinen pääluottamusmies Kati Ravander kertoo.

Hän osallistuu uudistusta pohtivaan työryhmään henkilöstön edustajana. Kemin kaupungin 1 390 työntekijästä 62 on jytyläisiä, suurin osa toimistosihteereitä ja palkkasihteereitä.

Ravander luonnehtii Kemin kaupungin henkilöstötilannetta haavoittuvaksi. Sijaisia ei saada, eikä pois lähteneen työntekijän tilalle palkata uutta.

– Sijaistaminen saadaan toivottavasti toimimaan. Henkilöstön työmäärä alkaa olla todella suuri.

Kaupunki on aloittanut myös koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut koronatilanteen vuoksi. Neuvotteluissa etsitään muun muassa korvaavaa työtä koronan takia suljettujen museoiden, kirjastojen ja uimahallin työntekijöille.

Sijaistaminen saadaan toivottavasti toimimaan. Henkilöstön työmäärä alkaa olla todella suuri.

Keväällä koronan ensimmäisen aallon takia museosihteereiden ja kirjastovirkailijoiden palkanmaksu keskeytettiin kuukaudeksi.

– Nyt koronatilanne on jälleen pahentunut, Ravander kertoo.

Syyskuun alusta lähtien Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä – johon Kemi kuuluu – on määrätty tuhat ihmistä karanteeniin koronan takia.

Muiden tehtävien ohessa Kemin kaupungilla on 10 miljoonan euron alijäämä paikattavanaan. Kaupungille on laadittu säästöohjelma, jossa keskitytään toiminnallisiin muutoksiin. Kaupunki ei lomauta eikä irtisano.

– Tänä vuonna ei näillä näkymin synny alijäämää, sillä henkilökunta on löytänyt säästökohteita, Ravander toteaa.

Ravander tuli Kemin kaupungin palvelukseen vuonna 2003 palkkasihteeriksi. Nyt hän työskentelee teknisen toimialan yhdyskuntatekniikan toimistosihteerinä. Pääluottamusmiehenä hän toimii kolmatta kautta.

Luottamusmiestoiminnasta Ravander kiinnostui alunperin työkaverinsa yllytyksestä.

– Palkkasihteerinä opin KVTES:n lähes ulkoa. Siitä on hyötyä pääluottamusmiehen tehtävässä. Minusta on tärkeää, että asiat tehdään oikein, myös henkilökuntaa koskevat asiat.

Ravanderin mukaan Kemin kaupunki työnantajana suhtautuu luottamusmiestoimintaan myötämielisesti.

– Meillä on hyvää yhteistyötä työnantajan ja muiden yhdistysten kanssa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.