Ammatit
26.03.2020

Nomadi kiersi Euroopan kautta suomalaiselle suolle

Riitta Attila oli käynyt elokuvissa kaksi kertaa, kun Pariisin elokuvatarjonta sytytti sammumattoman kiinnostuksen siihen mitä kuvalla voi tehdä. Sattumiin tarttuminen on kuljettanut jytyläistä Pariisiin ja Berliiniin ja lopulta suomalaiselle suolle.

Teksti: TAINA SAARINEN Kuvat: robert seger, riitta attilan kotialbumi
Riitta Attila tutki gradussaan suon hyvinvointivaikutuksia. Hänet kuvattiin Pomponrahkan suolla Turussa.

”Taaksepäin katsoen olen aina ollut pioneeri, aloittamassa ja käynnistämässä. Niin on vain tapahtunut. Olen seurannut kiinnostustani ja paneutunut intensiivisesti siihen mitä olen tehnyt.

Kuulun ensimmäisiin ikäluokkiin, joiden koulutus ei ollut riippuvaista vanhempien tuloista tai yhteiskuntaluokasta. Jokin nimeämätön voima tuntui irrottavan minut jo nuorena selkeistä urasuunnitelmista ja pikkukaupungin ajatusmaailmasta. Äiti ohjasi meidät tytöt ulkomaille – meillä syötiin perunakeittoa koko talvi, jotta kesällä päästiin laivalla Eurooppaan. Kesätyöpaikkanikin löytyivät Saksasta ja Ranskasta.

Ei tullut kysymykseen jäädä Suomeen. Kiertelin Eurooppaa ja aloin opiskella Pariisissa ja Berliinissä. Liu´uin intohimoisesti elokuvaan, Pariisin teatterit olivat ”pimeiden salien yliopisto”. Sattuma johdatti huiman uutuuden, videon pariin. Tunsin ensi kertaa, että tämä oli oma juttuni ja tässä olin hyvä.

Riitta Attila

Syntynyt: 1958, asuu Kuusamossa.

Perhe: Miesystävä, kaksi aikuista lasta, lapsenlapsi.

Koulutus: Filosofian maisteri Lapin yliopiston Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelmasta.

Harrastus: Taichi.

Yhdistys: Jyty Metropoli ry (entinen yhdistys Jytyn opetusalat JOA ry, joka yhdistynyt Metropoliin). Jytyn jäsen vuodesta 1988 lähtien.

Kielet aukaisevat oven ihmisten luokse ja kulttuureihin. Opiskelin saksan, ranskan, unkarin ja espanjan, ja se taito on ollut hyvä matkalippu. En koe itseäni rohkeaksi. Uudet aluevaltaukset, intensiivinen tavoitteellinen työnteko ja yhteisöjen hyväksi toimiminen ovat se rohkeus.

10 vuoden jälkeen tuli tutun luonnon ikävä, palasin Suomeen. Tuttua oli vain ryhtyminen toistuvasti uuteen – mm. opetin juuri alkavalla videolinjalla. Työ kuvan alalla on ollut matkani, yhteistyötä eri tavoitteiden eteen.

Olen nomadi. Myin ja annoin pois lähes koko omaisuuteni ja muutin Kuusamoon, jossa alkoi uusi maisteritutkinto. Se on ollut tärkeä prosessi. Metsän hyvinvointivaikutukset tunnetaan, se tukee mielen ja kehon toipumista, mutta suota ei ole paljon tutkittu. Siksipä astuimme suolle – me kolme tutkijaa ja tutkimushenkilömme, viisi paikallista perinnehoitajaa. Perinnehoitajien menetelmien ydinajatus on ihmisen ja luonnon tiivis yhteys. Luonnon, taiteen ja hyvinvoinnin risteyskohdassa on työmahdollisuuksia, ja se työ antaa minulle merkitystä elämään.”

Katja-äiti ja tytöt eli Tintti ja Riitta Saksassa vuonna 1972.1977 Imatra: ylioppilas. Muutto Pariisiin.

 

1979–85 Pariisi: Kanditutkinto Sorbonnesta, saksaa. Länsi-Berliini: Freie Universität, ranskaa, videotyötä. ”Myös unkaria, jotta mukana olisi myös jotain turhaa ja kaunista.”

 

1986–87 Meksiko, Guadalajaran yliopisto: Lukiolaisten videotyöpajan ohjaajana.

Meksikossa vuonna 1986.

1987–88 Turku: videoalan lisäopintoja.

 

1988–93 Kuusamo: kansanopiston videolinjan opettajana.

 

1994–96 Rauma: Satakunnan läänintaiteilijana. Blue Sea Film Festival.

 

1997–2003 Helsinki: työ tv-tuotantoyhtiössä ja markkinointialalla, multimedian opinnot.

 

2003–05 Rauma: elävän kuvan yhteisötyöhanke.

 

2013–15 Turku: taidejournalismin opinnot. Lehtitöitä.

 

2016– Kuusamo: Kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelma. FM 2019.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.