Ammatit
05.11.2020

Mistä kannattaisi ostaa parituhatta sydämentahdistinta?

Kirsi Ullakonoja, Elina Railamaa ja Iina Laine kilpailuttavat hoitotarvikkeiden hankintoja. He varmistavat, että veronmaksajien rahat käytetään mahdollisimman hyvin.

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Robert Seger
Hankinta-asiantuntijat Kirsi Ullakonoja (vas.), Elina Railamaa ja Iina Laine käyvät usein TYKSin eri osastoilla lääkäreitä ja sairaanhoitajia haastattelemassa.

Suuressa sairaalassa tarvitaan kymmeniätuhansia erilaisia hoitotarvikkeita. Skaala kulkee hengitysletkuista sydämentahdistimiin.

Jytyläiset hankinta-asiantuntijat Kirsi Ullakonoja, Iina Laine ja Elina Railamaa työskentelevät Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hankintatoimistossa. He tekevät hoitotarvikkeiden kilpailutuksia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Vaasan sairaanhoitopiirin muodostamalle erityisvastuualueelle.

– Teemme työtä sen puolesta, että sairaanhoitopiirit saisivat laadukkaita tuotteita hyvään hintaan, Ullakonoja kuvailee.

Teemme työtä sen puolesta, että sairaanhoitopiirit saisivat laadukkaita tuotteita hyvään hintaan.

Julkisia hankintoja ohjaa myös hankintalaki. Siinä korostetaan esimerkiksi hankintojen avoimuutta ja tasapuolisuutta.

– Valvomme, että veronmaksajien rahat tulevat hyvin käytetyiksi. Varmistamme, että missään ei törsätä, Laine mainitsee.

 

Laajaa yhteistyötä ja salapoliiseilua

Hankinta-asiantuntijat tekevät paljon yhteistyötä muun muassa lääkäreiden ja sairaanhoitajien kanssa.

– Meidän on tunnettava tuotteet ainakin jollakin tasolla. Käytännössä keskustelemme paljon käyttäjien kanssa esimerkiksi siitä, mitä laatukriteereitä tarvikkeiden pitää täyttää, Ullakonoja kertoo.

Elina Railamaa (vas.), Iina Laine ja Kirsi Ullakonoja kertovat, että hankinta-asiantuntijat tekevät paljon yhteistyötä muun muassa lääkäreiden ja sairaanhoitajien kanssa. Paljon pohjatyötä vaatii jo se, että osaa esittää asiantuntijoille oikeita kysymyksiä.

Paljon pohjatyötä vaatii jo se, että osaa esittää asiantuntijoille oikeita kysymyksiä.

– Mutta tällainen ’salapoliiseilu’ on erittäin kiehtovaa. Vastikään sukelsin esimerkiksi aneurysmastenttien ihmeelliseen maailmaan. Kävi ilmi, että eri puolilla kehoa käytetään erilaisia aneurysmastenttejä, Railamaa huomauttaa.

Tällainen ’salapoliiseilu’ on erittäin kiehtovaa. Vastikään sukelsin esimerkiksi aneurysmastenttien ihmeelliseen maailmaan.

Hän valaisee maallikolle, että aneurysmastentti on pullistunutta suonta auki pitävä tai vahvistava verkkoputki.

Myös Ullakonoja ja Laine kertovat pitävänsä salapoliiseilusta.

– Ylipäätään on hienoa, että saamme olla tekemisissä niin monien oman alojensa huippu-asiantuntijoiden kanssa, Ullakonoja mainitsee.

Työn laaja-alaisuus on tietenkin myös haastavaa.

– Hankintaprosessit ovat laajoja, monitahoisia ja ne kestävät pitkään, Laine huomauttaa.

 

Korona lisäsi vaikeuskerrointa

Teemme haastattelua TYKSin T-sairaalan kahviossa. Koronarajoitusten takia emme pääse vierailemaan hankintatoimistossa.

Korona mullisti keväällä myös hankinta-asiantuntijoiden työn.

– Sopimustuotteiden saatavuudessa oli ongelmia. Lisäksi hoitohenkilökunnan oli varauduttava epidemiaan, eivätkä he ehtineet välttämättä osallistua kanssamme tulevien tarvikehankintojen valmisteluun. Nyt tilanne on onneksi paljolti normalisoitunut, Laine kuvailee.

Periaatteena on, että toimintaamme ohjaavat tarkat eettiset säännöt.

Apropo. Korona, hankinnat ja Huoltovarmuuskeskus. Pakko on kysyä, olisivatko haastateltavat hankkineet maskeja tallinnalaisen kauneusklinikan avustuksella?

– Emme tunne tapausta sen enempää. Periaatteena on, että toimintaamme ohjaavat tarkat eettiset säännöt. Yhteistyöyritysten taustat selvitetään perusteellisesti, hankinta-asiantuntijat sanovat.

Iina Laine (vas.), Elina Railamaa ja Kirsi Ullakonoja ovat päässeet kehittämään itse työnsä sisältöä.

Työtä tekemällä oppii

Ullakonoja ja Laine ovat olleet hankintatoimistossa töissä kaksitoista ja Railamaa kahdeksan vuotta. Heillä on kaupallinen tutkinto sekä aikaisempaa kokemusta hankintatehtävistä yksityiseltä puolelta.

– Alalle ei ole suoraa koulutusta; työtä tekemällä oppii. Myös uutta opeteltavaa tulee koko ajan, koska hankintoja koskevat säännökset ja toimintaympäristö muuttuvat, Ullakonoja kertoo.

Hän iloitsee, että hankinta-asiantuntijat ovat päässeet itse kehittämään työnsä sisältöä.

– Olemme tosiaan jalkautuneet osastoille ja tapaamme paljon tuotteiden käyttäjiä. Pidämme tiiviisti yhteyttä myös esimerkiksi tavaratoimittajien kanssa.

 

Minkähän tarvikkeen House valitsisi?

Hankinta-asiantuntijan näkökulmasta ei aina pääse irti vapaa-aikanakaan. Käy ilmi, että Ullakonoja seuraa televisiosta Greyn anatomiaa, Railamaa Housea ja Laine Yle Teemalta tulevia lääketieteeseen liittyviä dokumentteja. Jokainen on tottunut bongaamaan ohjelmista sairaalaympäristön laitteita ja tarvikkeita.

Greyn anatomiassa oli taannoin aivan samanlainen leikkausrobotti, mitä TYKSissä on, Ullakonoja naurahtaa.

Vastuullisuus ei näy palkassa

Kirsi Ullakonoja iloitsee, että sairaalan muu henkilökunta arvostaa hankinta- asiantuntijoiden työtä.

– Työn vastuullisuus ei valitettavasti kuitenkaan näy palkassa. Yksityisellä puolella palkkataso on selvästi korkeampi.

Hän toimii VSSHP:ssä myös Jytyn varapääluottamusmiehenä.

– Varapääluottamusmiehen tehtävät ovat varsin monipuolisia. Jyty edustaa niin monia ammattiryhmiä, meidän lisäksemme esimerkiksi osastonsihteereitä, lääketyöntekijöitä ja välinehuoltajia.

Käytännössä Ullakonoja auttaa työntekijöitä neuvotteluissa erilaisissa ongelmatilanteissa.

– Selvitettävät asiat liittyvät usein siihen, että työntekijä kokee, että häntä ei ole kohdeltu työyhteisössä tasavertaisesti muiden kanssa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.