Ammatit
29.08.2019

Meita Oy aikoo säilyä suurten joukossa

Talous- ja henkilöstöhallinnon (TAHE) palveluiden tuottajien keskittyminen on saavuttanut ainakin yhden välivaiheen. Kahden suuren – Monetra Oy ja Sarastia Oy – lisäksi Itä- ja Kaakkois-Suomessa toimii kolmas suurehko inhouse- yhtiö, Meita Oy.

Teksti: jaakko takalainen Kuvat: ari nakari
Toimitusjohtaja Salli Kortelainen tuli vuoden alussa aloittaneeseen Meitaan Lappeenrannan Saita Oy:stä, jossa hän oli työskennellyt viisi vuotta ensin hallinto- johtajana ja sitten kaksi vuotta toimitusjohtajana.

Meidän IT ja talous Oy eli lyhemmin Meita Oy aloitti 2019 alussa. Se syntyi, kun kolme TAHE- ja ICT-yhtiötä (Saimaantalous ja tieto Oy, Pohjois-Karjalan tietotekniikkakeskus Oy sekä Siun Talous Oy) löivät hynttyynsä yhteen.

 

Meitan omistajina ovat kunnat ja sairaanhoitopiirit kolmesta maakunnasta Etelä-Savosta, Etelä-Karjalasta ja Pohjois-Karjalasta. Suurimmat kaupungit Mikkeli, Joensuu ja Lappeenranta ovat omistajina yhtiössä.

Meitassa työskentelee noin 400 ihmistä, ja sen liikevaihto on arviolta 50 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Keskittyminen jatkuu

TAHE-yhtiöiden keskittyminen jatkuu. Muualla Suomessa kunnat ja kuntatoimijat ovat koonneet voimiaan viime ja tänä vuonna kahteen yhtiöön Monetra Oy:hyn (juttu Jyty-lehdessä 3/2019) ja Sarastia Oy:hyn (juttu Jyty-lehdessä 4/2019).

Monetran ja Sarastian näkemyksen mukaan pienet TAHE-yhtiöt tippuvat kilpailusta ja joutuvat hakeutumaan isompien suojiin.

Mikä on Meitan tilanne, pärjääkö se yksinään?

– Uskon samalla tavalla, että pienet kuntakohtaiset toimijat häviävät pois TAHE-kentältä. Kehitys on mennyt siihen suuntaan jo kymmenkunta vuotta, sanoo Meitan toimitusjohtaja Salli Kortelainen.

– Me kyllä pärjäämme, sekä koon että ketteryyden puolesta.

Kortelaisen mukaan Meitan toiminta-alueella ei oikein ole enää mahdollisia fuusiokumppaneita. Mutta potentiaalisia asiakkaita toki on eli niitä kuntia tai toimijoita, jotka eivät ole vielä ulkoistaneet palveluita. Hän uskoo Meitan pystyvän tarjoamaan näille toimijoille volyymihyötyjä ja yhteistä kehitystä.

– Siihen en usko, että koko Suomessa olisi vain yksi suuri TAHE-yhtiö. Se olisi huono asia kilpailulle ja ketteryydelle, arvioi Kortelainen.

 

Päivässä sinne ja takaisin

Salli Kortelainen pitää Meitan vahvuuksina koko paletin hallintaa (talous- ja henkilöstöhallinto sekä IT saman katon alla) ja kohtuullisia välimatkoja sekä toimipisteiden että asiakkaiden luokse.

– Jos tulee ongelmatilanne IT-järjestelmiin tai taloushallintoon, meiltä löytyy ratkaisu samasta paikasta. Ei tarvitse ruveta miettimään, minne ottaa yhteyden, jos tarvitaan vaikka käyttäjätunnus uudelle työntekijälle.

– Alueellinen keskittyminen tarkoittaa sitä, että meidän ihmiset ja asiakkaat usein tuntevat toisensa. Käynti asiakkaan tai työkaverin luo onnistuu päivässä, ja vielä ehtii kotiinkin saman vuorokauden puolella, Kortelainen toteaa.

Meitalla on toimipisteitä alueensa isoissa kaupungeissa Lappeenrannassa, Imatralla, Mikkelissä ja Joensuussa. Pienempiä toimipisteitä on muun muassa Kiteellä ja Lieksassa, jotta välimatkat eivät venyisi liian pitkiksi.

 

Rekrykampanjalla apua eläköitymiseen

Onko Meitaan ollut helppo saada henkilöstöä?

– Eläköityminen on ollut niin suurta, että valmiita asiantuntijoita on ollut vaikea löytää, varsinkin sellaisia, joilla olisi edes jonkinlainen käsitys kuntakentän työstä, Salli Kortelainen sanoo.

– Siksi käynnistimme rekrytointikampanjan heti tämän vuoden alussa. Uusia tekijöitä saatiin palkkahallintoon, IT:hen ja kirjanpitoon. Mutta edelleen tarvitaan lisää osaajia, sanoo Kortelainen.

Miten fuusiosta on selvitty? Onko yrityskulttuurien yhteen sovittaminen ollut hankalaa?

Kortelainen kertoo aloittaneensa työuransa IT-palveluyhtiössä Helsingissä. Firma vaihtoi omistajaa ja fuusioitui hänen ensimmäisenä työpäivänään.

– Silloin opin, että fuusiot ja yritysjärjestelyjen tuoma härdelli on normaalitila nykyisessä työelämässä ja että niistä aina selvitään, nauraa Salli Kortelainen.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.