Ammatit
05.02.2020

Lypsyrobottiyritys tarjoaa lomitusta

Maatalouslomituspalveluissa toimii myös muutama yksityinen yritys. Uusin tulokas on lypsyrobotteja maitotiloille myyvä NHK-Keskus.

Teksti: markku pulkkinen

Hämeenlinnalainen NHK-Keskus tarjoaa lomituspalveluaan itse järjestettävään lomitukseen. Yritys aloitti pilottiprojektilla Hämeenlinnan ympäristössä ja laajentaa toimintaansa tänä vuonna Kemin seudulle.

Tilaneuvonnan tiimipäällikkö Juuso Kukkola, miksi aloitte tarjota lomituspalveluita lypsyrobottitiloille?

– Asiakkaiden suunnasta on tullut aika ajoin toiveita, voisimmeko kehittää tämän tyyppistä palvelua. Myymme automaattisia robottilypsyjärjestelmiä, jotka vapauttavat yrittäjien aikaa. Asiakkaamme kuitenkin kokevat, että robottijärjestelmän osaavia lomittajia on ainakin tietyillä alueilla hankala löytää. Haluammekin tarjota asiakkaillemme kokonaisvaltaisen palvelun, joka mahdollistaa huolettoman lomailun. Toimintamme keskittyy nimenomaan Lely-robotin hankkineille tiloille.

Milloin toimintanne alkoi ja kuinka laajaa se on?

– Aloitimme lomituspalvelun pilotoinnin vuosi sitten Hämeenlinnan alueella. Toimimme tällä hetkellä Etelä-Suomessa ja aloitimme juuri palvelun tarjoamisen myös Kemin alueella. Näillä alueilla palvelulle haetaan lopullinen toimintamalli, jonka jälkeen lähdemme skaalaamaan toimintaa uusille alueille. Kiinnostusta palvelulle tuntuu olevan, sillä kyselyitä palvelusta tulee viikoittain ympäri Suomen.

Montako lomittajaa on NHK-Keskuksen palkkalistoilla?

– Sitä en halua kilpailusyistä kertoa. Toimintaa kehitetään ja testataan toistaiseksi, minkä vuoksi käytännön tekeminen on vielä kohtuullisen pientä. Rekrytoinnit suoritetaan aina tarpeen mukaan. Tarkoituksena on saada lomitustiimiin riittävästi tekijöitä, jottei esimerkiksi yksittäisen henkilön sairastuminen estä lomitusta. Koulutamme henkilökuntamme erittäin kattavasti, mikä takaa osaamisen ja sen myötä mielenrauhan asiakkaillemme.

Montako lomitusasiakasta teillä on ja kuinka asiakkaat ovat suhtautuneet palveluun?

– Tätäkään lukumäärää en halua kertoa. Palveluun suhtaudutaan erittäin positiivisesti, joskin myös odottavasti. Palvelu on ollut tarjolla vasta vuoden, ja asiakastilat haluavatkin ensin kuulla kokemuksia toisilta tiloilta. Tilaukset kasvavat jatkuvasti. Osa asiakkaistamme on testannut palvelua yksittäisinä ajanjaksoina, koska ovat halunneet varmistaa, että saavat varmasti osaavan ja luotettavan lomittajan. Osa asiakkaistamme käyttää palvelua säännöllisesti, ja he ovat tyytyväisiä.

Millaista maksua peritte lomituspalveluista?

– Koska palvelun kehittäminen on vielä osin työn alla, en halua kertoa hinnoitteluamme tämän palvelun osalta. Asiakastila saa joka tapauksessa korvauksen lomituksen paikallisyksiköltä vuosittain määritettävän korvaustason mukaisesti. Ylimenevän osuuden tila maksaa meille suoraan.

Taipuiko nykyinen lomitusjärjestelmä hyvin teidän malliinne?

– Ainoa asia, joka on joissakin tilanteissa hieman rajoittanut kiinnostusta, on se, että kunnallisesta lomituksesta ei välttämättä pääse irtautumaan kovin nopeasti. Tämä on kuitenkin paikallisyksikkökohtainen asia.

Lomittajakin tyytyväinen

Maatalouslomittaja Satu Vaittinen on työskennellyt kokopäiväisesti NHK-Keskuksessa vuoden verran. Hän näkee uudessa toimintamallissa monta hyvää puolta.

– On sekä maatilan että lomittajan etu, että yksi ihminen pystyy keskittymään pelkästään robottilypsytilojen palvelemiseen. Olen ainakin itse kokenut mielekkääksi, että tuotantosuunta pysyy koko ajan samana. Silloin on myös helpompi kouluttautua kyseisen tuotantosuunnan asioihin. Asiakkaatkin ovat olleet tyytyväisiä, kun saavat varmasti osaavaa palvelua, Vaittinen perustelee.

Tällä hetkellä hänen asiakaspiirissään on 5–10 robottilypsytilaa. Kaikilla tiloilla työpäivä jakautuu kahteen jaksoon. Vaittinen siirtyi yksityisen työnantajan palvelukseen kunnallisesta lomituksen paikallisyksiköstä.

– Tykkäsin kovasti olla töissä myös kunnallisella puolella. Jäikin hieman ikävä hyviä esimiehiä ja työkavereita.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.