Ammatit
26.10.2022

Paljon muutakin kuin toimistosiivousta

Laitoshuoltaja kaipaa työlle laajempaa arvostusta

HUS:n Psykiatriakeskuksen päätalossa sekä lasten ja nuorten osastoilla on yhteensä lähes 30 laitoshuoltajaa. Työssä tarvitaan rauhallista mieltä ja kykyä lukea ihmistä. Joona Kolehmainen toivoo, että myös muut kuin hänen oman työyhteisönsä jäsenet arvostaisivat laitoshuoltajan työtä.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Vesa Laitinen
Laitoshuoltajan työssä on oltava jatkuvasti varuillaan. – Kotonakin varmistan aina automaattisesti ovenkahvasta, että ovi on kiinni, Joona Kolehmainen kertoo.

Arkiaamuisin kello 07.00 alkaa luottamusmies, laitoshuoltaja Joona Kolehmaisen työpäivä Helsingin yliopistollisen sairaalan HUS:n Psykiatriakeskuksessa, lasten ja nuorten osastolla. Kolehmaisen ensimmäisenä tehtävänä on valmistaa nuorille potilaille aamupalaa. Psykiatrisella osastolla päivä rakennetaan ruokailujen ympärille. Ne ovat tärkeitä rutiineja potilaille.

Kolehmainen on ollut HUS:n palveluksessa keikkatyöntekijänä vuodesta 2013. Hän valmistui laitoshuoltajaksi vuonna 2017. Siitä lähtien hän on työskennellyt vakituisessa työsuhteessa.

Luottamusmiehenä hän on toiminut vuoden verran. Kolehmainen kokee, että työpaikan edunvalvonta on kunnossa, tosin palkka voisi olla korkeampi.

 

Aamupala

Päivystys- sekä suljettu osasto toimivat vuonna 1892 rakennetussa punatiilisessä rakennuksessa Helsingin Taka-Töölössä.

– On oltava jatkuvasti varuillaan. Ovien kanssa pitää olla tarkkana, etteivät potilaat pääse vahingossa lähtemään tai etteivät ulkopuoliset pääse osastolle. Nykyään kotonakin varmistan aina automaattisesti ovenkahvasta, että ovi on kiinni, Kolehmainen kertoo.

Henkilökunnalla – myös Kolehmaisella – on vakiovarusteena hälytin yllättäviä hätätilanteita varten.

Kolehmainen arvioi, että hoitohenkilökunnalla on suurempi riski kohdata väkivaltaa.

– Joitakin kollegoja on lyöty tai tartuttu kiinni. Tärkeää on lukea tilannetta ja yrittää huomioida ympäristöä.

Kolehmainen toivoo, että myös muut kuin hänen oman työyhteisönsä jäsenet arvostaisivat laitoshuoltajan työtä. Moni kun luulee, että työ on pelkkää toimistosiivousta.

Päivittäiset ruokatilaukset

Aamupalan valmistamisen jälkeen Kolehmainen tarkistaa työlistansa ja tarkistaa, onko osastolta kirjautunut potilaita ulos. Jos huoneita on vapautunut, Kolehmainen tekee loppusiivoukset ja laittaa huoneet kuntoon seuraavia asiakkaita varten. Erityisesti päivystysosastolla uusi potilas voi saapua jo tunnin sisällä.

Ennen lounastaukoaan Kolehmainen siivoaa osaston yleisiä tiloja.

– Työohjeisiin kirjataan vähän turhaan joitakin työtehtäviä kellonaikoineen, kun ei niitä aina pääse tekemään kyseisenä aikana, Kolehmainen sanoo.

Päivästä riippuen hän tilaa esimerkiksi vaatteet ja lakanat potilaille sekä henkilökunnalle.

– Teen joka päivä elintarviketilauksen aamupalaa, kahvitaukoa ja iltapalaa varten. Lounas ja päivällinen tulevat Meilahden sairaalan keskuskeittiöstä. Tarkistan, että saamme oikeat ruuat allergikoille ja kasvisruokavaliota noudattaville, Kolehmainen selventää.

 

Lounas

Noin kello 11.00 Kolehmainen syö lounaakseen eväitä joko alueen päätalossa tai osastolla henkilökunnan kahvihuoneessa.

– Liian harvoin mietin ruuan sisältöä, vaan nappaan mukaan, mitä on.

Lounaansa jälkeen Kolehmainen valmistelee potilaiden lounaat.

Kun henkilökunnan esimerkkiruokailijat jäävät aterioimaan nuorten potilaiden kanssa, Kolehmainen siivoaa potilashuoneet ja toimiston, salit ja muita yleisiä tiloja. Isot perussiivoukset tehdään erikseen ja yleensä toisen laitoshuoltajan kanssa.

Joona Kolehmainen opiskeli puhtaus- ja kiinteistöalan ammattitutkinnon monimuotototeutuksena. – Opiskelin noin kahdeksan tuntia viikossa, ja muu aika oli työssäoppimista.

Kahvitauko

Kolehmaisen kahvitauko on kello 13.00 ja 13.10 välillä. Sen jälkeen hän laittaa nuorille kahvit.

Kolehmainen toivoo, että myös muut kuin hänen oman työyhteisönsä jäsenet arvostaisivat laitoshuoltajan työtä. Moni kun luulee, että työ on pelkkää toimistosiivousta.

– Tässä työssä pitää käyttää todella paljon aikaa tilanteiden ja potilaiden tarkkailuun. Pitää pysyä rauhallisena. On sisäistettävä tieto, keiden potilaiden kanssa pitää olla varuillaan.

Työssä pitää käyttää todella paljon aikaa tilanteiden ja potilaiden tarkkailuun. On sisäistettävä tieto, keiden potilaiden kanssa pitää olla varuillaan.

Jos potilas käyttäytyy aggressiivisesti, ei hänen huonettaan voi mennä siivoamaan. On odotettava tilanteen rauhoittumista ja oikeaa hetkeä. Itsepuolustustaitoja Kolehmaisen ei ole tarvinnut opetella.

– Me laitoshuoltajat emme rajoita potilaita, vaan olemme positiivinen asia heidän arjessaan.

Kolehmaisen työpäivä päättyy tavallisesti kello 15.00.

 

Vapaa-aikana liikuntaa

Laitoshuoltajan työ on toisinaan fyysisesti raskasta. Kolehmainen arvioi, että psykiatrinen osasto voi olla jollekulle työntekijälle henkisesti rankempaa.

– Kun lähden töistä, työasiat jäävät yleensä pois mielestä.

Toivoisin kaikille muillekin työpaikkaa, jossa olisi hyvä työyhteisö. Työ on kuitenkin suuri osa elämää.

Kolehmainen pitää fyysistä ja henkistä kuntoaan yllä viettämällä vapaa-aikaa kavereiden sekä työkavereiden kanssa. Kesällä aika kuluu jalkapallon ja muiden kesälajien parissa.

– Talvella pelaan jääkiekkoa. Jäähallin koppielämä on hauskaa, kun kukaan joukkueesta ei puhu työasioista. Se on hyvää ajatusten nollausta.

Työnsä hyvänä puolena hän pitää työyhteisöä.

– Toivoisin kaikille muillekin työpaikkaa, jossa olisi hyvä työyhteisö. Työ on kuitenkin suuri osa elämää.

Täsmäkoulutusta laitosten tarpeisiin

Puhtaus- ja kiinteistöalan ammattitutkinto antaa valmiudet toimia laitoshuoltajana, kiinteistönhoitajana tai toimitilahuoltajana muun muassa sosiaali- ja terveysalan laitoksissa.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottamisen sekä laitoshygieniapalvelujen pakollisten opintojen lisäksi opiskelija voi valita opintokokonaisuuteensa vaikkapa huonekasvien hoitamisen, kodin ruokapalvelut tai työpaikkaohjaajan opinnot.

Koulutuksen voi käydä joko oppisopimuskoulutuksena, lähikoulutuksena tai monimuotototeutuksena.

– Minulle monimuotototeutus sopi hyvin. Opiskelin noin kahdeksan tuntia viikossa koulussa ja muu aika oli työssäoppimista, laitoshuoltajan ammattitutkinnon suorittanut Joona Kolehmainen kertoo.

Koulutuksen laajuus on 150 opintopistettä. Koulutusta saa monissa oppilaitoksissa ympäri Suomen.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.