På svenska
14.11.2019

Ofta frågat: När så kallade slutlönen betalas till mig?

Mitt anställningsförhållande hos min nuvarande arbetsgivare kommer att upphöra i slutet av året. I mitt arbetsavtal står det att lönen utbetalas den 15 dagen i månaden under anställningstiden. I mitt arbetsavtal står ingenting annat om löneutbetalningen. När ska den så kallade slutlönen betalas till mig när min anställning upphör?

Text: Heikki Wilén, Arbetsmarknadsjurist

Enligt lagen upphör också löneutbetalningsperioden när anställningen upphör. Det är bra att komma ihåg att löneutbetalningsperioden medan anställningen pågår och löneutbetalningsperioden när anställningen upphör är två olika saker. Om det inte i arbetsavtalet eller kollektivavtalet separat har avtalats om löneutbetalningsperioden när anställningen upphör ska den så kallade slutlönen betalas den sista dagen då anställningen är i kraft. Man har ofta avtalat på annat sätt i arbetsavtalet eller i kollektivavtalet så dessa två saker ska alltid kontrolleras.

Om arbetsgivaren inte betalar den s.k. slutlönen under den avtalade dagen har arbetstagaren rätt att få sin fulla lön för väntedagarna, dock högst för sex dagar. Till exempel om lönen efter det att anställningen upphört är två veckor försenad från den överenskomna dagen då måste arbetsgivaren utöver den normala slutlönen betala lön för sex extra dagar. Dessutom har arbetstagaren enligt lag rätt till dröjsmålsränta, vilket belopp i detta fall vore litet.

Heikki Wilén
Arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.