På svenska
26.03.2020

Ofta frågat: Moderskapsledig och arbetsansökan

Text: Anniina Kannelsuo, arbetsmarknadsjurist

Jag är gravid och blir moderskapsledig i början av september. Jag är för närvarande studerande och har ingen fast anställning. I annonser om lediga tjänster finns nu flera fasta arbetsplatser som intresserar mig men där arbetet börjar först 1.6.2020. Ska jag meddela om min kommande moderskapsledighet i en eventuell arbetsansökan eller arbetsintervju? Om jag blir vald till ett arbete, kan jag ta emot det även om jag inte hinner vara länge på arbete innan moderskapsledigheten börjar?

En arbetssökande är inte skyldig att informera om sin graviditet i arbetsansökan eller arbetsintervju. Arbetsgivarna har inte ens rätt att i en intervju eller ansökan fråga av den arbetssökande om hon är gravid eller tänker skaffa barn i framtiden. Eftersom arbetsgivaren inte har rätt att fråga om saken kan inte arbetstagaren förpliktigas att svara sanningsenligt på en sådan fråga. Redan det att en sådan fråga ställs kan skapa ett antagande om att en graviditet har betydelse vid valet av arbetstagare.

Diskriminering av en arbetssökande på grund av graviditet är förbjuden diskriminering enligt jämställdhetslagen. Arbetsgivaren kan inte förbigå en arbetssökande trots att den arbetssökande kan sköta det sökta arbetet endast en kort tid innan moderskapsledigheten börjar. Arbetstagare i anställningsförhållande är skyldiga att meddela arbetsgivaren om sin graviditet senast 2 månader innan den avsedda familjeledigheten ska börja. Eftersom frågeställarens moderskapsledighet börjar i början av september ska arbetsgivaren informeras om moderskapsledigheten senast i början av juli.


Anniina Kannelsuo

arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.