På svenska
17.06.2021

Medlems anställningsförhållande omvandlades till ordinarie

Medlemmen tog kontakt eftersom man hade ingått flera tidsbundna arbetsavtal med henne under de senaste åren.

Text: Anne Sarvi Bilder: Jyty

Arbetsavtalet höll på att gå ut, och förfrågningarna om en fortsättning på anställningen hade inte burit frukt. Arbetsgivaren hade angett vikariat som grund för det tidsbundna arbetsavtalet, men den person vars arbete vikariatet gällde hade blivit pensionerad redan föregående år. Befattningen hade skötts med tidsbundna arbetsavtal under flera år innan Jytymedlemmen anställdes för ifrågavarande arbete.

Hon hade inte en aning om framtiden för anställningen fastän arbetsgivaren under samma tid anställde arbetskraft i nya anställningsförhållanden. Medlemmen hade också varit tvungen att meddela om sin kommande familjeledighet. Då erbjöd arbetsgivaren en fortsättning på anställningsförhållandet fram till början av familjeledigheten. Emellertid hade arbetsgivaren ett kontinuerligt behov av arbetskraft och man började söka en ny arbetstagare för att sköta uppgift.

Arbetsgivaren hade angett vikariat som grund för det tidsbundna arbetsavtalet, men den person vars arbete vikariatet gällde hade blivit pensionerad redan föregående år.

Man nådde ingen lösning i ärendet via förhandlingar varpå jag avfattade ett brev med kraven till arbetsgivaren. Arbetsgivaren saknade grunder för ingående av tidsbundna arbetsavtal så jag bad om en utredning och presenterade ett krav på att anställningen ska omvandlas till en ordinarie anställning.

Arbetsgivaren bad två gånger om tilläggstid för att reda ut saken. Jag meddelade arbetsgivaren att om en positiv lösning på omvandlingsfrågan inte nås kommer jag att föra ärendet vidare till tingsrätten för avgörande och rättsvägen kräva ersättning för såväl ogrundad avslutning av anställningsförhållande som graviditetsdiskriminering.

Efter ett par veckor omvandlades anställningsförhållande till ordinarie. Medlemmen kan nu inleda sin semester och familjeledighet i förvissningen om att hon har ett arbete att återvända till. Dessutom får hon lön under familjeledigheten.


Anne Sarvi
Arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.