På svenska
15.11.2023

Ofta frågat:

Måste man säga upp sig om man byter arbetsuppgift inom ett välfärdsområde?

Jag övergår till nya uppgifter inom välfärdsområdet. Måste jag säga upp mig och ingå ett nytt arbetsavtal?

Text: Arto Vallivaara Bilder: Jyty

Välfärdsområdet utgör en och samma arbetsgivare. När man övergår till en ny uppgift eller ett nytt verksamhetsställe som anställd hos samma arbetsgivare ska man i ingen händelse säga upp sig, eftersom det innebär att anställningsförhållandet upphör efter uppsägningstiden.

Inom välfärdsområdet övergår man från en arbetsplats eller en arbetsuppgift till en annan som intern förflyttning. Man behöver inte heller ingå ett nytt arbetsavtal. Man kan göra upp ett nytt avtal i det fall att villkoren inte försämras.

För många har det gamla arbetsavtalet uppgjorts redan många år tidigare då man har inlett sin kommunala anställning.

Välfärdsområdet utgör en och samma arbetsgivare.

Om man övergår till helt andra uppgifter kan prövotid krävas i den nya uppgiften. I sådana situationer måste man försäkra sig om att man kan återgå till de tidigare uppgifterna, om prövotiden hävs på grund av beslut av arbetsgivaren eller arbetstagaren själv beslutar att avsluta prövotiden. Det är skäl att med ett skriftligt avtal säkerställa rätten att återgå till de tidigare uppgifterna. På så sätt försäkrar man sig om att anställningsförhållandet fortgår också i det fall att prövotiden hävs.

Omställningsförhandlingar förs inom välfärdsområdena och i och med dem kommer uppgifter att omorganiseras. Om du är osäker på din egen situation lönar det sig för dig att vända dig till din förtroendeman och försäkra dig om att allt går rätt till.


Arto Vallivaara
Arbetsmarknadsexpert

Anställningsförhållanden är arbetsgivarspecifika

Ett anställningsförhållande är alltid arbetsgivarspecifikt. Därför behöver man inte säga upp sig även om man byter arbetsuppgifter eller ställe där man arbetar. I den nya uppgiften kan prövotid tillämpas om uppgiften avviker väsentligt från den gamla uppgiften.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.