1) Chocken under de första dagarna
Efter en uppsägning går de första dagarna ofta förbi i en dimma. De flesta är fyllda av sorg och ilska. Att förlora sitt jobb kan till och med göra en människa så skamsen att han eller hon inte vill träffa andra människor. Få inte panik, ge dig själv tid.
2) Grundläggande behov i ordning
Ta hand om de grundläggande behoven: tillräckligt med mat, vila och motion. Håll dig till hobbyer och försök finna saker som ger glädje i vardagen. Sök sällskap hos nära och kära. Det är viktigt att kunna dela med sig av sina känslor.
3) Lita på fakta
Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter. Erbjuder arbetsgivaren omskolning? Har du rätt till omställningsskydd? Hur är det med företagshälsovården? Kontrollera till exempel med ditt fackförbund och din arbetsförmedling och inte med den vinklade informationen på sociala medier.
4) Sök kamratstöd
De flesta mår bra av samtal med andra i samma situation. Att förstå att man inte är ensam, minskar också skamkänslorna. Dra nytta av dina nätverk, skapa nya och ta emot all hjälp som erbjuds.
5) Bli en problemlösare
När chockreaktionerna börjar avta återställs funktionsförmågan och problemlösningsfasen inleds. Ju mer flexibelt ditt sinne fungerar, desto snabbare kan du agera. En stor del av jobben är dolda jobb som inte annonseras ut på jobbsökningsforum. Eller skulle det nu vara rätt tid att förverkliga en gammal dröm och förvandla en hobby till ett jobb?
6) Vad händer om jag inte hittar ett jobb?
Det är ingen idé att bli bitter även om arbetslösheten blir långvarig. Var realistisk: ”Det här är min situation just nu.” Försök att hitta energi att fundera på alternativ för att leva ett liv som går i linje med dina värderingar. Det viktigaste är att inte bli lämnad ensam.
Källa: psykologen och psykoterapeuten Soili Poijula.