På svenska
04.11.2021

Framtidens regionval närmar sig!

Text: Seija Hovi-Kuikko Bilder: Jyty

Vi i Jyty, precis som i andra fackföreningar, funderar över medlemsstatistikens sjunkande siffror. Tyvärr minskar medlemsantalet och medlemmarnas genomsnittsålder ökar.

I våra egna föreningar grubblar vi över var vi ska få nya medlemmar? I många föreningar har man redan utsett en ungdomsansvarig, som fungerar som kontaktperson till medlemmar under 36 år och inspirerar verksamhet för dem. I Jyty har man förverkligat fina nya webbinarier avsedda för unga, exempelvis Hur gör man en CV? och Arbetssökprocessens ABC. Dessa är just sådana saker som fackförbundet kan hjälpa till med.

För många unga är fackförbundens verksamhet fortfarande okänd. Vi borde göra grundsakerna kända. Varför lönar det sig att höra till ett fackförbund? Vad har man för nytta av det? Vad gör fackförbunden? Vem förhandlar om bl a att uppnå jämställdhet och löneförhöjningar?

Bäst når vi nog de unga via sociala medier. Låt oss alla alltså vara aktiva där. Låt oss ta våra föreningars sociala mediekanaler och göra vår verksamhet ännu bekantare och närmare de unga. Också i framtiden bör vi satsa på arbetsplats- och läroanstaltsbesök.

Valet kommer att inverka på våra sote- och räddningstjänster samt på baskommunernas framtid.

En stor sak under det kommande året är välfärdsområdena. Uppställningen av regionalvalets kandidater pågår som bäst och partierna har publicerat sina valprogram. Kandidatuppställningen slutar 14.12.2021, så ännu är det gott om tid om du funderar på att kandidera.

Social- och hälsovårdstjänsterna kommer att bildas i välfärdsområdena under nästa år, och det arbetet behöver aktiva påverkare. Var finns hälsocentralerna? Vilka tjänster produceras, blir det nya tjänsteformer? Hur förbereder man sig på befolkningens åldrande? Varifrån får man tillräcklig och yrkesfärdig personal? I och med välfärdsområdena bör man garantera tillräckliga resurser för både arbetstagarna och tjänsterna.

Valet kommer att inverka på våra sote- och räddningstjänster samt på baskommunernas framtid. Vi omfattas alla av dessa tjänster. Dessa har säkert varit viktiga saker, på basen av vilka vi har röstat också i de traditionella kommunalvalen. Så låt oss rösta också i regionalvalen!

Som ordförande i Jytys fullmäktige är en viktig uppgift att ansvara för fullmäktiges höstmöte 25-26.11. Vi fullmäktige träffas äntligen live i Uleåborg, och på listan finns stora ärenden för Jytys verksamhet. Vi besluter bl a om Jytys medlemsavgifter, verksamhetsplanen och budgeten för år 2022.

Jag önskar Er en trevlig lillajulstid. Och kraft och ork i Ert eget arbete!


Seija Hovi-Kuikko
Jytys förbundsfullmäktiges ordförande

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.