På svenska
26.09.2024

Hovrätten stöder Jytys syn

Avbrotten i lönebetalningen under corona-tiden var lagstridiga

På våren 2020 när coronaviruset härjade beslöt statsrådet om flera begränsningar samt stängning av offentliga utrymmen, och många kommunarbetsgivare avbröt lönebetalningen till arbetstagarna genom att tillämpa arbetsavtalslagens 2 kapitels § 12.

Text: Harri Ikonen Bilder: Adobe iStock, Jyty

Enligt ifrågavarande bestämmelse har en arbetstagare rätt till sin lön för högst 14 dagar om hen är förhindrad att utföra sitt arbete på grund av eldsvåda eller exceptionell naturtilldragelse som drabbat arbetsplatsen eller av annan av hen oberoende orsak. Hindret för arbetet bör vara en överraskande och exceptionell händelse. Med av parterna oberoende hinder avses övermäktiga, oförutsägbara händelser. Arbetet måste vara förhindrat eller helt avbrutet.

Enligt arbetsgivarens syn har begränsningarna varit oförutsägbara samt exceptionella, och därför har arbetet helt förhindrats.

 

Hur har behandlingen av ärendet framskridit?

Enligt Jytys syn har det inte funnits grunder för avbrott i lönebetalningen och begränsningarna har inte avsett att arbetet skulle vara helt förhindrat. Förbundet bestred ärendet i tingsrätten i bl a Uleåborgs stad. Som käranden i ärendet har varit ungdomsledare, hobbyledare, vävningsinstruktörer, biblioteksfunktionärer och skolgångshandledare.

Tingsrätten gav 16.8.2022 en dom, enligt vilken arbetstagarna har rätt att få sin lönefordran retroaktivt med dröjsmålsränta. Arbetsgivaren överklagade domen till hovrätten, som gav sitt beslut 7.5.2024. Också hovrätten ansåg att arbetet inte var förhindrat på sätt avsett i arbetsavtalslagen, utan att arbetet avbrutits genom stadens eget beslut.

 

Vad händer nu?

Arbetsgivaren har ansökt om rätt att överklaga, så det slutliga beslutet som vunnit laga kraft fås när högsta domstolen har behandlat ärendet eller avslagit rätten att överklaga. Enligt arbetsavtalslagen preskriberas en lönefordran fem år från förfallodatum, om preskriberingen inte avbrutits innan dess. För våren 2020 preskriberas lönefordringarna på våren 2025. I Jyty har man inlett avbrytande av preskriberingarna för de medlemmar, vars lönebetalning varit avbruten och som förbundet känt till, och arbetsgivaren inte ännu har korrigerat detta. En del av kommunarbetsgivarna har betalat lönerna retroaktivt redan efter tingsrättens dom, men en del väntar på en dom som vunnit laga kraft.

Fakta

Ett avbrott i lönebetalningen är möjligt när arbetet är förhindrat på grund av en exceptionell händelse, som är övermäktig och oförutsägbar. Då har man rätt att få lön för högst 14 dagar.

Gör så här

1. Om din arbetsgivare har avbrutit din lönebetalning på våren 2020 på grund av de begränsningar statsrådet fastställde, är det ännu möjligt att retroaktivt kräva lönebetalning och att bestrida avbrottet.

2. Du kan hos din förtroendeman eller Jytys regionkontor kontrollera situationen på din arbetsplats, till exempel huruvida din kommunarbetsgivare har korrigerat avbrotten i lönebetalningen.

3. Om din arbetsgivare inte går med på att betala din lön retroaktivt med dröjsmålsränta före en dom som vunnit laga kraft, eller anser att det funnits grund för avbrott i lönebetalningen, bör man först presentera en individualiserad yrkan, så att preskriberingen kan avbrytas. Kontakta i första hand Jytys förtroendeman.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.