På svenska
14.06.2023

Att lyssna är allas vår superkraft

Text: Jaana Parkkola Bilder: Jyty

Känner du igen känslan: en brännande vilja att avbryta någon annans tal, för att just du har den mest adekvata åsikten i detta ärende, kanske den stora sanningen som reser sig över allt? Det kliar i fingrarna, läpparna pressas ihop och hörseln försvinner för en stund, för det enda du hör är dina egna tankar. Denna känsla kommer över mig speciellt i familjekretsen.

I såväl familjer, politik som arbetsgemenskap strävar man till att åstadkomma förändring genom hårda tal och motargument. När saken är viktig ligger känslorna på ytan och otåligheten är övergripande. Varför kan man nu inte bara åstadkomma det här?

Jag läste nyligen en Twitter-diskussion om Helsingfors Pride, som sköljde fram efter att evenemangets arrangörshåll inte godkänt samlingspartiet och centern som sina evenemangspartners. Som man kunde förvänta sig låg känslorna på ytan parterna emellan. Senare har en del av partiernas organisationer godkänts som partners.

I Twitter-diskussionen fanns också goda sidor. Den hjälpte att förstå orsakerna, alltså de erfarenheter och attityder som låg bakom de känsloladdade kommentarerna. Den påminde också om hur viktigt det är att lyssna på den andra parten och försöka förstå bakgrunderna. Utan lyssnande förlorar man en möjlighet att bygga en hållbar dialog. I Twitter är det visserligen ofta omöjligt.

Arbetet för en mer jämställd värld lyckas inte om vi krossar motparten i stället för att ge oss in i en interaktion.

Som bäst pågår den internationella Pride-månaden, och vi ville till dess ära lyfta fram diskriminerings- och jämställdhetsärenden som tema i vår tidning. Vi intervjuade Setas generalsekreterare Kerttu Tarjamo och diskrimineringsombudsman Kristina Stenman och frågade hur man ytterligare kunde förbättra positionen i arbetslivet för sexuella och könsminoriteter. I Vanliga frågor-spalten berättar vår arbetsmarknadsjurist Milja Pertola hur man borde gå till väga om man upplever sig ha blivit diskriminerad i arbetssökandet. I slutet av tidningen påminner vår planerare Pekka Laukkanen i sin kolumn om att vi i Fackförbundet Jyty främjar ett jämställt arbetsliv året runt.

Arbetet för en mer jämställd värld lyckas inte om vi krossar motparten i stället för att ge oss in i en interaktion. Att lägga ut texten för de egna för inte motparten närmare, tvärtom. Att lyssna är allas vår superkraft, om vi bara har tålamod att använda den.

Förhoppningsvis lyckas vi i Jyty-tidningens artiklar ge orsak till eftertanke och öppna bakgrunder. Det måste dock medges att vi naturligtvis ser på sakerna ur Jytys synvinkel – för oss är det ju det mest adekvata.

Ha en härlig sommar, vi hörs!


Jaana Parkkola
Chefredaktör

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.