Jag gör kontorsarbete och har flexibel arbetstid. Flexramen är kl. 7–9 och kl. 14–17. I normala fall är min arbetsdag kl. 8–16. Ibland är jag sekreterare på möten som i allmänhet hålls på kvällstid kl. 18–20. Enligt arbetsgivaren ska för dessa möten inte betalas till exempel övertidsersättning utan timmarna läggs till i det så kallade flextidssaldot. Till min kollega har arbetsgivaren sagt att i flextidssaldot ska uppgå till minst +20 timmar för att arbetet överhuvudtaget ska kunna räknas som övertid. Har arbetsgivaren rätt i sin tolkning?
I systemet med flexibel arbetstid är det frågan om arrangerandet av den regelbundna arbetstiden (som kan vara till exempel 7 h 15 min per dag) så att arbetstagaren utanför gränserna för den fasta arbetstiden bestämmer start- och sluttidpunkten för det dagliga arbetet. Utnyttjandet av systemet med flexibel arbetstid ändrar eller utesluter inte bestämmelserna i kollektivavtalet enligt vilka arbetsgivaren ska ersätta extra arbete som gjorts på arbetsgivarens initiativ.
Det är inte ändamålsenligt att så kallat plussaldo samlas i sådana fall då man inte hinner utföra arbetet under en normallång arbetstid.
Det är inte ändamålsenligt att så kallat plussaldo samlas i sådana fall då man inte hinner utföra arbetet under en normallång arbetstid. Arbetsgivaren ska ersätta arbete som gjorts på initiativ av arbetsgivaren i enlighet med bestämmelserna i kollektivavtalet. Arrangerandet av arbete som flexibel arbetstid inverkar inte på förutsättningarna för att göra extra arbete eller övertidsarbete – arbetsgivaren kan till exempel inte förutsätta att det så kallade plussaldot ska uppgå till ett visst antal timmar för att arbetstagaren ska kunna få tillstånd att jobba övertid. Därtill är att märka vad gäller arbete som utförs på kvällen eller natten att beroende på vilket kollektivavtal som tillämpas ska kvälls- eller nattarbetsersättning eventuellt betalas för arbetet.
Om det finns mycket arbete och arbetstiden inte räcker till för att göra det lönar det sig att diskutera med chefen hur den regelbundna arbetstiden ska anpassas till mängden av arbetsuppgifter. Du får stöd av förtroendemannen och när det gäller ärenden i anknytning till arbetarskyddet av arbetarskyddsfullmäktigen.
Viivi Vidgren
Arbetsmarknadsjurist