På svenska
04.12.2024

Jyty medlem yrke:

Agneta Honkala – rättighetsförsvarare och gladiator

Agneta Honkala kämpade på 1990-talet i tv som gladiator. Nuförtiden kämpar hon mot orättvisor som huvudförtroendeman i Österbottens välfärdsområde.

Text: Jaana Tapio Bilder: Jonna Nygård
”Ibland behövs att man lite förirrar sig på ett överraskande sidospår, så man hittar tillbaka till den egna stigen”, säger Agneta Honkala om sina karriärbyten.

Agneta ”Anki” Honkala trädde på 90-talet fram i rampljuset i tv-serien Gladiatorerna. Kärleken till fitness-sport har inte avtagit under åren, men nuförtiden tar Honkala sina strider genom att diskutera. Jyty-huvudförtroendemannen i Österbottens välfärdsområde ombeds hjälpa exempelvis när en arbetstagares ärenden inte löses genom samtal med närarbetsledaren.

”Arbetet går ut på att jag finns tillgänglig, lyssnar och försöker hjälpa medlemmar så gott jag kan. Jag representerar dem i olika möten, arbetsgrupper och förhandlingar”, berättar Honkala.

En del av Honkalas arbetstid går åt till jobbet som fortbildningsassistent vid Österbottens välfärdsområde. En fortbildningsassistent arrangerar fortbildningar inte bara för det egna folket, utan också riksomfattande. Arbetet innehåller praktiska arrangemang ända från registrering till fakturering. Arbetet som huvudförtroendeman har dock tidsmässigt växt hela tiden. Orsaken är övergången till välfärdsområdesmodellen.

Arbetet går ut på att jag finns tillgänglig, lyssnar och försöker hjälpa medlemmar så gott jag kan.

”Vi är i nuläget en enorm organisation, inte bara med tanke på personalen, utan också geografiskt, och till de som representeras har det i och med det kommit nya medlemmar från helt nya branscher”, berättar Honkala.

Också ekonomitrycket har höjt arbetsmängden bland annat för att det hela tiden pågår fortgående samarbetsförhandlingar.

Samarbete hjälper orkandet

Spartrycket i välfärdsområdena innebär att man är tvungen att gallra verksamheter och servicenätverk, så att de lagstadgade funktionerna kan rulla på med allt lägre anslag.

”Man skulle önska att alla uppsagda kunde erbjudas ersättande arbete, men det är inte alltid så enkelt. Om arbetsresan växer till över hundra kilometer kan inte alla ta emot en arbetsplats. Hemma sköter man kanske små barn eller åldrande föräldrar.”

Kontakten med bland andra huvudförtroendemännen i andra välfärdsområden hjälper orkandet. Det är viktigt att upprätthålla diskussionskontakt också med motparten.

”Man lär sig förstå att besluten inte alltid är lätta för dem heller. Man kan inte kräva det omöjliga om besluten om penningsummorna kommer utifrån.”

De bästa stunderna i arbetet är när man känner att man kan hjälpa och att saker och ting går framåt.

”Jag tycker att det hade lönat sig att låta kommunerna sköta åldringsvården i välfärdsområdesmodellen. Det är ingen sjukdom att bli gammal. Småbarnspedagogiken lämnades ju också utanför sh-reformen”, säger Agneta Honkala.

Våga pröva vingarna

Honkala inledde sin arbetskarriär år 1982 som sommararbetare på Vasa Centralsjukhus och blev avdelningssekreterare i slutet av 80-talet. Hon trivdes hos samma arbetsgivare i uppgifter med olika sekreterartitlar i nästan trettio år. För ungefär två år sedan började intresset för att göra något helt nytt vakna, och Honkala flyttade till Lantmäteriverket som tjänsteman för staten. Längtan tillbaka till sh-branschen var dock hård, och snart återvände Honkala till sin tidigare arbetsgivare.

”Det lönar sig aldrig att tänka att man är för gammal. Så länge ivern och andan ligger på borde man pröva vingarna. Även om det kändes tråkigt och överraskande att märka att den nya branschen trots allt inte var min grej, så var allt ändå värt besväret sett så här i efterskott.”

Det lönar sig aldrig att tänka att man är för gammal. Så länge ivern och andan ligger på borde man pröva vingarna.

Honkala tror att ju äldre man blir desto bättre lönar det sig att lyssna på sitt inre.

”Det lönar sig dock inte att lämna den gamla arbetsplatsen med smällande dörrar. Det lönar sig att komma ihåg att svåra upplevelser är platser för tillväxt, både som människa och yrkesperson.”

Den efterlängtade nya synvinkeln har också jobbet som huvudförtroendeman gett. En ny sak för Honkala var dessutom att hon gick med i Jytys förbundsfullmäktigeval på hösten 2024, i vilket hon blev invald som ny förbundsfullmäktige för nästa fyraårsperiod.

”Jag vill försöka minska effekterna av nedskärningarna av arbetslöshetsskyddet och uppsägningsgrunderna och vara en jämställdhetens och rättvisans talesman för medlemmarna”, berättar Honkala.

Agneta Honkala anser det vara viktigt med fortsatt tilläggsfortbildning för sig själv. ”Tack vare fortbildningarna vågar jag bättre lyfta fram nya saker.”

I bikini oavsett ålder

Även om det redan är en tid sedan Honkalas upplevelse i Gladiatorerna, tycker hon fortfarande att det var en fin erfarenhet att vara med i programmet. Men visst har det sin baksida med att bli hela folkets kändis. Alla kände igen henne i matbutiken och i tidningarna skrevs allt möjligt.

Efter gladiatortiden höll Honkala en 27 års paus från fitness-tävlingar, men tränade hela tiden som hobby. När man till Jyty Vasas hundraårsfest för sex år sedan behövde lite häftigare program hittade Honkala sig själv på scenen dragande ett fitness-friprogram. Hon insåg att hon fortfarande gillade också grenens showsida och började tävla igen – och än i dag ses inget slut, för Honkalas framgångsrika tävlingskarriär fortsätter fortfarande.

”Jag vill visa att man så här gammal också kan uppträda i liten bikini och tävla i fitness-grenar. Jag vill fungera som rollmodell för andra i min ålder”, säger 58-åriga Honkala.

”Jag vill visa att man så här gammal också kan uppträda i liten bikini och tävla i fitness-grenar. Jag vill fungera som rollmodell för andra i min ålder”, säger 58-åriga Agneta Honkala.

Vem?

Namn:
Agneta Honkala

Yrke:
Fortbildningsassistent, huvudförtroendeman

Det bästa med arbetet:
”Alla möten med medlemmar, arbetstagare och ledningen. Jag tycker om att skapa nätverk och bli bekant med folk. Detta är en utsiktsplats.”

Agneta Honkalas tips för välmående

– Maten är alltings a och o, om man vill förändra kroppens sammansättning och förbättra hälsan.

– Muskelkonditionsträning är viktig, för muskelmassa börjar försvinna med åldern.

– Sömnen är absolut. Tupplurar hjälper att återhämta sig från arbetsdagen och att orka ännu på kvällen.

– Ta ansvar för din egen livsstil. Du kan själv påverka huruvida du insjuknar i livsstilssjukdomar, såsom typ två diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.