Näkökulmat
18.06.2020

Päättäjänä ja vaikuttajana ammattiliitossa

Valtuuston ja hallituksen toimikausi on neljä vuotta, ja se alkaa nykyisillä kokoonpanoilla olla loppusuoralla. Vuonna 2016 valtuusto valittiin ensimmäisen kerran sähköisellä jäsenäänestyksellä alueittain. Syksyllä 2020 vaalit käydään samalla periaatteella. Äänestysalueita on neljä, ja valtuutettuja valitaan alueiden jäsenmäärän mukaan yhteensä 37, joista Pohjois-Suomen alueelta 7 sekä Länsi-Suomesta, Itä-Suomesta ja Etelä-Suomesta kustakin 10.

Päättymässä oleva kausi on mennyt nopeasti, kun taaksepäin katsoo. On ollut mielenkiintoista, mutta ei aina helppoa olla mukana valmistelemassa liiton strategiaa ja toimintojen kehittämistä niin, että jäsenet ja henkilöstönedustajat työpaikoilla ja yhdistyksissä saavat parhaan mahdollisen avun ja palvelun. Liitoissa on pysyttävä ajan hermolla, löydettävä asioita, joilla teemme liitosta houkuttelevan, niin että meissä on vetovoimaa mutta myös pitovoimaa. Varapuheenjohtajan roolissa olen päässyt mukaan myös hallituksen kokouksiin ja työskentelyyn.

Valtuustokaudelle on sopinut kahdet sopimusneuvottelut. Vuonna 2018 sopimukset saatiin kohtuudella maaliin, mutta tämä kevät ei ole ollut helppo. Lisämausteen ja haasteen kaikkeen on tuonut tämä poikkeuksellinen aika koko maassa ja maailmassa. Valtuusto kokoontuu normaalisti sääntömääräisiin kokouksiin keväällä ja syksyllä, mutta ylimääräisiä kokouksia tulee tarpeen mukaan, esimerkiksi juuri sopimusneuvotteluiden aikaan.

Joskus voi tulla tunne, että omilla ajatuksilla tai mielipiteillä ei ole vaikutusta. Kun isolla joukolla päätetään, niin on tehtävä kompromisseja ja löydettävä se paras mahdollinen yhteinen linja, jolla eteenpäin mennään. Aina saa ja pitää olla eri mieltä, kyseenalaistaa asioita, esittää vaihtoehtoja ja mennä keskustellen eteenpäin. Asioita valmistellaan toimihenkilöiden taholta ja hallituksessa ja tuodaan sitten valtuustoon päätettäväksi niiltä osin kuin ne eivät ole hallituksen päätettävissä. Liitto on yhtä kuin jäsenet ja päättäjät.

Näillä ajatuksilla kannustan juuri sinua tarttumaan haasteeseen, ja ilmoita reilusti halukkuutesi lähteä kisaan mukaan. Kukaan ei välttämättä hoksaa tulla kysymään juuri sinua, joten kannattaa itse olla aktiivinen. Vaaliaikataulut ovat toisaalla tässä lehdessä. Uusille päättäjille koulutusta ja perehdytystä toimintaan tullaan järjestämään kauden alkaessa. Nostetaan myös äänestysprosentti mahdollisimman korkealle, ja lähdetään aktiivisesti vaikuttamaan.

Ennen kaikkea tarvitsemme toimijoita kentälle; yhdistyksiin ja työpaikoille. Syksyllä edessä ovat jälleen luottamusmiesvaalit. Tämä kevät on osoittanut, että työsarkaa riittää ja henkilöstönedustajina toimivat henkilöt ovat äärettömän tärkeitä sekä hoitamaan asioita paikallisesti että pitämään yhteyttä liittoon päin. Koulutusta, perehdytystä ja vertaistukea on tarjolla, ja yksin ei tarvitse näitä tehtäviä hoitaa.

Kevään ja kesän tauon jälkeen toivottavasti pääsemme syksyllä jälleen koulutuksiin ja tapaamisiin osallistumaan ihan kasvotusten. Tämä aika on haastanut meitä joka tahoilla, mutta ainakin Jytyn osalta sähköiset järjestelmät ovat toimineet hyvin ja niiden kautta on järjestetty tapaamisia, yhteydenpitoa ja jopa valtuuston kokoukset. Näitä varmasti hyödynnetään jatkossa enemmänkin, mutta kyllä vertaistukea ja kokoontumisia tarvitaan edelleen.

Näillä ajatuksilla kiitos jytyläisille tästä kaudesta näissä tehtävissä.

Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Hyvää kesää!

Hanna Nikupaavo
Jytyn liittovaltuuston varapuheenjohtaja

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.