Näkökulmat
26.10.2022

Syksyn ja tulevan talven tuulet

Tuntuu, että myrskyää ja myrsky ei oikein ota laantuakseen. Kirjoitin edellisen juttuni Jyty-lehteen maaliskuussa. Kukaan ei varmasti silloin olisi uskonut, että maailmantilanne on edelleen huono ja jopa hieman pelottava. Itse koen tämänhetkisen tilanteen epävarmaksi ja arvaamattomaksi.

Tuleva talvi voi olla hyvinkin yllätyksellinen. Energiakriisi näyttää olevan totista totta. Olemmeko kohdanneet kustannuskriisin? Monen suomalaisen kukkaro voi tyhjentyä moninkertaistuneiden sähkölaskujen myötä.

Kunnat ovat jo nostaneet liikuntapaikkojen käyttömaksuja, ja monet sitä parhaillaan suunnittelevat. Näin myös kotikuntani Lappeenranta. Toivon, että kunnilla olisi malttia asian suhteen. Mitä seuraa, jos lapset eivät pääse harrastamaan perheen heikon taloudellisen tilanteen takia? Vähävaraisimmat joutuvat varmasti tinkimään käyttämistään palveluista. Enempää hidasteita emme olisi enää kaivanneet. Koronan rajoitteet jättivät varmasti jo jälkensä monen perheen arkeen.

Sähkön säästäminen helpottaa hintatasoa sekä sähkön riittävyyttä. Sähköyhtiöt kehottavat meitä kaikkia säästämään energiaa ja informoivat selviytymiskeinoista. Miten meidän tulisi varautua tulevaan talveen? Meitä kehotetaan laittamaan kotivara kuntoon. Kotivaran avulla tulisi selvitä 72 tuntia. Jotenkin asia tuntuu kaukaiselta, meillä Suomessa? Emmehän ole tottuneet tällaiseen. Mahdolliset sähkökatkot voivat kestää vuorokausia, jos järjestelmät kaatuvat. Taskulamput ja patteriradiot kannattaa laittaa nyt jo toimintakuntoon.

Kuntalaisten peruspalveluiden tasapuolinen saatavuus tulisi turvata koko hyvinvointialueella.

Hyvinvointialueiden aloitus on kahden kuukauden päässä. Monet asiat ovat vielä keskeneräisiä. Valmistelut uuden alkuun ottavat monen jytyläisenkin työpanosta. Hoitaja- ja lääkäripula on iso ongelma, minkä koko Suomi on jo kokenut. Eikä varmasti ota helpottaakseen hyvinvointialueiden myötäkään.

Huolenani on myös, etteivät reuna-alueet jäisi keskuskaupunkien varjoon. Kuntalaisten peruspalveluiden tasapuolinen saatavuus tulisi turvata koko hyvinvointialueella – vaikka rahat näyttävät olevan lopussa jo ennen kuin päästään alkuunkaan. Esimerkkinä omalta hyvinvointialueelta Etelä-Karjalalta puuttuu 30 miljoonaa euroa ensi vuoden budjetista.

Toimintatapojen muutokset ovat edessä. Tarvitaan avoimuutta ja rohkeutta puuttua asioihin rakentavasti, ja onnistumiset tulee huomioida. Hyvinvointialueet ovat merkittäviä työnantajia ja antavat samalla vahvat heijasteet alueen elinvoimaan. Onneksi työrauha näyttää palautuneen myös hoivan puolelle. Toivotaan, että muutos on tie parempaan. Mennään positiivisin ja luottavaisin mielin kohti tulevaa.

Hyvää syksyistä loppuvuotta ja joulun odotusta kaikille!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.