Näkökulmat
26.10.2022

Muutoksen edessä

Tuulinen sää ja lokit saattelivat Jytyn jäsenristeilyn matkaan. Risteilyllä vierasluennoitsijamme Anna Perho puhui muutoksen hallinnasta. Mieleeni jäi Annan timanttisesta esityksestä erityisesti yksi lause: ”Muutoksessa on se pieni riski, että kaikki meneekin ihan hyvin”.

Moni jytyläinen on muutoksen edessä. Hyvinvointialueille siirtyy vuoden 2023 alussa 216 000 työntekijää. Kyseessä on jättimäisen suuri liikkeenluovutus, joka vaikuttaa myös heihin, jotka jäävät kuntiin. Iso osa työkavereista työskenteleekin jatkossa muualla, ja myös työnantajan tehtäväkenttä muuttuu. Ei mikään ihme, jos tilanne arveluttaa niin siirtyviä kuin jääviäkin.

Jytyläiset ovat toki jo aiemmin tottuneet työnantajavaihdoksiin. Vuosien saatossa monen työnantaja on yhtiöittämisten seurauksena vaihtunut julkisesta yksityiseen, vaikkei itse ole halunnut työpaikkaa vaihtaa ja tehtävätkin ovat jatkuneet entisenlaisina.

Muutoksessa liiton rooli korostuu. Joukkovoima kannattelee.

Liikkeenluovutuksessa työsuhde siirtyy uudelle työnantajalle entisin työsopimuksen ehdoin. Vanhat työsopimukset ovat siis sellaisenaan voimassa myös hyvinvointialueilla. Työehtosopimusrintamallakin ollaan hyvinvointialueuudistuksen osalta jo hyvin pitkälti valmiita. Palkkaratkaisut ja palkkauksen kehittämisohjelma on tuleviksi vuosiksi sovittu sekä kuntasektorille että hyvinvointialueille. SOTE-sopimus on valmis, hyvinvointialueiden yleinen työehtosopimus on tekeillä. Henkilöstön edustus on turvattu luottamusmiesjärjestelmän myötä. Jytyn liittohallitus on nimennyt jytyläisiä henkilöstön edustajia, joiden tehtävänä on paikallisesti neuvotella hyvinvointialueelle siirtymisen yksityiskohdista.

Anna Perho pohdiskeli luennollaan myös, miten voi sietää muutoksia, joita ei voi sietää. Muutosta kun ei pääse pakoon, vaikka haluaisi. Vanhan suomalaisen sananlaskun mukaan kannattaa antaa hevosen murehtia, koska sillä on isompi pää. Muutoksessa liiton rooli korostuu. Ammattiliitto valmistelee ja käy läpi yksityiskohdat niin, että muutos on kokonaisuutena turvallinen ja mahdollisimman helppo niille jäsenille, joita se koskettaa. Joukkovoima kannattelee.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.