Näkökulmat
14.06.2023

Kuuntele­minen on meidän jokaisen supervoima

Tunnistatko tunteen: polttavan halun keskeyttää toisen puheen, koska juuri sinulla on tähän asiaan pätevin mielipide, kenties kaiken yläpuolelle nouseva suuri totuus? Sormet syyhyävät, huulet puristuvat yhteen ja kuuloaisti menee hetkeksi, koska ainoa asia, jonka kuulet, on oma ajatuksesi. Minut tämä tunne valtaa erityisesti perhepiirissä.

Niin perheissä, politiikassa kuin työyhteisöissäkin muutosta pyritään saamaan aikaan kovilla puheilla ja vasta-argumenteilla. Kun asia on tärkeä, tunteet ovat pinnassa ja kärsimättömyys kokonaisvaltainen. Miksei tätä nyt vain voida saada aikaan?

Luin taannoin Helsinki Priden ympärillä käytävää Twitter-keskustelua, joka ryöpsähti sen jälkeen, kun tapahtuman järjestäjätaho ei hyväksynyt kokoomusta ja keskustaa tapahtumakumppaneikseen. Kuten arvata saattaa, tunteet olivat pinnassa puolin ja toisin. Sittemmin osa kyseessä olevien puolueiden järjestöistä on kelpuutettu kumppaneiksi.

Twitter-keskustelussa oli hyviäkin puolia. Se auttoi ymmärtämään syitä, eli niitä kokemuksia ja asenteita, joita tunnerikkaiden kommenttien taustalla oli. Se myös muistutti, miten olennaista on kuunnella toista osapuolta ja yrittää ymmärtää taustoja. Ilman kuuntelua menetetään mahdollisuus rakentaa kestävää dialogia. Twitterissä se on toki usein mahdotonta.

Työ entistä yhdenvertaisemman maailman eteen ei onnistu, jos tyrmäämme vastapuolen emmekä antaudu vuorovaikutukseen.

Parhaillaan on käynnissä kansainvälinen Pride-kuukausi, ja halusimme sen kunniaksi nostaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasiat lehtemme teemaksi. Haastattelimme Setan pääsihteeriä Kerttu Tarjamoa ja yhdenvertaisuusvaltuutettua Kristina Stenmania ja kysyimme, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa voitaisiin työelämässä parantaa entisestään. Usein kysyttyä -palstalla työmarkkinajuristimme Milja Pertola kertoo, miten pitää toimia, jos kokee joutuneensa syrjityksi työnhaussa. Lehden lopussa suunnittelijamme Pekka Laukkanen muistuttaa kolumnissaan, että me Ammattiliitto Jytyssä edistämme yhdenvertaista työelämää läpi vuoden.

Työ entistä yhdenvertaisemman maailman eteen ei onnistu, jos tyrmäämme vastapuolen emmekä antaudu vuorovaikutukseen. Omille paasaaminen ei tuo vastapuolta lähemmäs, päinvastoin. Kuunteleminen on meidän jokaisen supervoima, jos vain maltamme käyttää sitä.

Toivottavasti onnistumme Jyty-lehden jutuilla antamaan ajattelun aihetta ja avaamaan taustoja. Se on tosin myönnettävä, että katsomme asioita luonnollisesti Jytyn näkökulmasta – onhan se meille se pätevin.

Ihanaa kesää, ollaan kuulolla!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.