Harvemmin ryhdyn kehumaan pääkirjoituksessa lukemaani kirjaa näin avoimesti, mutta nyt sen teen. Kunnat kuntoon -opus (kustantaja Kiss Publishing) sen ansaitsee.
Kun vasta valitut uudet kuntien valtuustot ja valtuutetut aloittavat työnsä, kirjan kirjoittajien näkemykseen tulevista haasteista on helppo yhtyä: Uudessa maailmassa ei voi pelata vanhoilla korteilla. Sote tulee, ja digitaalisuus vie.
Suomessa kuntia on joka lähtöön. On kuntia, maakuntia (tulevia hyvinvointialueita), seurakuntia, perhekuntia, ruokakuntia, kokonainen valtakunta… Ja taitaa olla niitä kuppikuntiakin. Puhumattakaan kriisikunnista, joita on ennakoitu syntyvän yhä enemmän kunhan koronasta selvitään ja koronatuet loppuvat.
On selvää, että onnistuakseen kehittämisen tulee olla yhteistoiminnallista. Se taas vaatii luottamusta ja hyvää yhteistyötä kuntatyöpaikoilla.
Kirja on myös uusien valtuutettujen kirja. Mutta se on myös mm. kunnanjohtajien, toimialajohtajien, henkilöstön edustajien ja kaikkien työntekijöiden kirja. Se on keskustelun herättelijä, mutta etenkin toimeksi panoon kannustava ja avaa toivottavasti tietä muutosajatteluun toimintatavoissa.
Yksi kirjan kirjoittajista Maarika Maury, Kissconsulting Oy:n toimitusjohtaja, huomauttaa muotisanan osallisuus näkyvän Suomen noin 300 kunnan strategioissa. Siis ainakin strategioissa kuntalaisten lisäksi kuntahenkilöstö halutaan osallistaa osaksi päätöksentekopro- sessia. Mutta miten uudet innovaatiot käytännössä toteutetaan? Uusi vastikään aloittanut valtakunnallinen Kuntatyö2030-hankeprojekti kokoaa valtakunnallisesti yhteen kunta-alan työelämän kehittämisen hankkeita ja toimintoja eri puolilta Suomea.
On selvää, että onnistuakseen kehittämisen tulee olla yhteistoiminnallista. Se taas vaatii luottamusta ja hyvää yhteistyötä kuntatyöpaikoilla. Kehittämisen tulee tapahtua niin, että siihen osallistuvat kuntajohto, esimiehet ja henkilöstö.
Kuntatyö2030-projektissa ovat mukana myös KT Kuntatyönantajien lisäksi työntekijöitä edustavat kunta-alan pääsopijajärjestöt kuten Jytyn ja JHL:n muodostama Julkisen alan unioni, akavalainen JUKO sekä Tehyn ja Superin muodostama Sote ry.
Parhaiten toteuttamiskelpoisimmat työn kehittämiseen liittyvät ideat syntyvät arjen ammattilaisten kokemuksista.
Esimerkkikysymykset projektissa kuuluvat: Millaisia uusia ratkaisuja ja toimintamalleja omalla työpaikallasi on otettu käyttöön? Miten kehitätte omaa työtänne ja työpaikkaanne? Mitä voisitte jakaa muille ja samalla saada näkyvyyttä kehittämistyöllenne? Tässä lehdessä sivuilla 14–16 on hyviä esimerkkejä.
Parhaiten toteuttamiskelpoisimmat työn kehittämiseen liittyvät ideat syntyvät arjen ammattilaisten kokemuksista. Esimerkkinä vuosina 2015–20 toteutettu Kunteko2020-ohjelma, joka tavoitti kuntakenttää laajasti. Yhteensä ohjelmassa oli mukana noin 240 eri organisaatiota, joista suurin osa oli kuntia ja kuntayhtymiä. Kaiken kaikkiaan ohjelman toimenpiteisiin, mukaan lukien tilaisuudet ja webinaarit, osallistui kuuden vuoden aikana noin 10 000 henkilöä. Hyviä työn kehittämiseen liittyviä toteutukseen asti menneitä ideoita syntyi sadoittain.
Myös Hyvä kiertämään -kampanja kerää jälleen kunta-alan kehittämistyöt Tekojen torille. Kampanja päättyy 30.9. Parhaat palkitaan Kuntatyö2030-gaalassa marraskuussa.
Nyt kannattaa osallistua. Kun hyvän laittaa kiertämään, siitä hyötyy koko kunta-ala!