Näkökulmat
06.04.2022

Kaikki työ on yhtä arvokasta

Arjen aherrukseni katkaisi maaliskuussa sairaalareissu ja tähystysleikkaus. Operaatiota varten tehdyt valmistelevat toimenpiteet, leikkauksen jälkeinen hoito neljän sairaalassaolopäivän ajalta ansaitsevat hoitohenkilökunnalle suuren kiitoksen. Lopputulos oli osoitus useiden eri ammattilaisten yhteistyön toimivuudesta.

Leikkaustoimenpide tapahtui naistenpäivänä. Ennen anestesiapiikkiä näin ympärilläni leikkaussalissa kymmenkunta valkoisiin pukeutunutta hoitohenkilöä – maskit kasvoilla –
lääkäreistä sairaanhoitajiin. Kaikki naisia. Hyvää naisten juhlapäivää toivottelin.

Hoitoketju ja moniammatillisuus ovat sairaaloissa avainsanoja. Kaikilla ketjun toimijoilla on oma tärkeä tehtävänsä tavoitellun hyvän lopputuloksen varmistamiseksi. Puhutaan usein myös hyvästä tiimityöskentelystä.

Jytyn jäsenet työskentelevät lukuisissa erilaisissa tehtävissä sosiaalipalvelualoilla mm. päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa, terveydenhoitosektorilla mm. sairaaloiden välinehuollossa, oppilaitoksissa ja kouluissa, kiinteistöpalveluissa, puhtaanapitotehtävissä, viranomais-, talous- ja hallintopalveluissa, ruokapalveluissa jne. Hekin muodostavat omilla työsektoreillaan useimmiten moniammatillisen ketjun.

Niin kauan kuin nämä ammattilaiset hoitavat työnsä, heitä ei juuri julkisessa keskustelussa noteerata. Mediaseksikkyyttä kun ei ole riittävästi.

Perinteisiä jytyläisiä ammattinimikkeitä ovat mm. nuorisotyöntekijät, sosiaaliohjaajat, lastenhoitajat, koulunkäynnin­ohjaajat, kirjastovirkailijat, välinehuoltajat, laitoshuoltajat, osastonsihteerit, toimistosihteerit ja monet monet muut.

Heidän työpanoksensa arvoa valitettavasti ei useinkaan näe palkkakuitin viivan alle jäävästä euromäärästä. Niin kauan kuin nämä ammattilaiset hoitavat työnsä, heitä ei juuri julkisessa keskustelussa noteerata. Mediaseksikkyyttä kun ei ole riittävästi.

Jos heitä ei olisi, moni palveluketju katkeaisi ja jopa lamaantuisi kokonaan. Kokemuksia siitä on menneiltä vuosilta. Ja ihan tuoreitakin.
Leikkaussaliin vielä palatakseni. Siellä operaation hoiti osaavien ammattilaisten yhteen hitsautunut tiimi. Siis mm. anestesialääkäri, kirurgi, leikkaukseen osallistuneet valvova hoitaja, anestesiahoitaja, instrumenttihoitaja, heräämöhoitaja jne. Kaikilla oli oma tehtävänsä.

Mutta leikkaussalin ulkopuolellakin on joukko samaan ketjuun kuuluvia ammattilaisia, joita ei pidä unohtaa. On lähihoitajia, välinehuoltajia, laitoshuoltajia ja osastonsihteereitä… Lista ei ole lyhyt.

Petipotilaanakin huomioni kiinnittyi ennen kaikkea hyvin toimivan hoitoketjun kaikkiin palasiin. Oli sitten kyse siivouspalveluista, ruokapalveluista, lääkkeiden jakelusta, verenpainemittauksesta. Tai työtehtävien mukaisesti hoiva-avustajista, lähihoitajista, sairaanhoitajista tai lääkäreistä. Kaikkien työ oli ja on arvokasta. Jytyn viestinnässään käyttämä slogan ”Sillä sinun työsi on tärkeä” muistuttaa myös kaiken olennaisen kaikesta työstä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.