Hyvinvointi
03.10.2019

Vähennä istumista, vältät sairastumista

Jos istut yli yhdeksän tuntia vuorokaudessa, sairastumisen riski on iso. Liika istuminen on vaarallista myös mielelle. Istuvaa työtä tekevän kannattaa nousta seisomaan säännöllisesti.

Teksti: terhi friman

Vanhempi tutkija Anne Punakallio Työterveyslaitokselta tietää, että jatkuva istuminen on iso riski: istuminen on yhteydessä moniin sairauksiin ja terveyshaittoihin.

Kun ihminen istuu vuorokauden mittaan paljon, yli 7 tuntia, siitä aiheutuu muitakin haittoja kuin tuki- ja liikuntaelinten ongelmia ja kiputiloja.

Liika istuminen lisää sydän-

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Anne Punakallio

ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen sekä vyötärölihavuuden riskiä. Se voi myös lisätä ennenaikaisia kuolemia.

Lisää virettä istumista vähentämällä

Istuminen on vaarallista myös mielelle. Vireys vähenee, työpäivästä palautuu hitaammin ja muistamattomuuskin lisääntyy. Yhdeksän tunnin istuminen vuorokaudessa on jo paha terveysriski.

Istuvaa työtä tekevän kannattaa nousta seisomaan puolen tunnin välein. Parin, kolmen minuutin taukojumppa sujuu työyhteisössä parhaiten, kun esimies on esimerkkinä ja ideassa mukana. Työyhteisö saadaan mukaan, kun yhdessä sovitaan pelisäännöt ja luodaan hyvät mahdollisuudet.

Punakallio toteutti tutkimushankkeen Nokia Networksilla, jossa istumista haluttiin vähentää pelillisen taukoliikuntasovelluksen avulla.

Osallistujat käyttivät Cuckoo-taukoliikuntasovellusta kuusi kuukautta. Sovellus muistutti tauoista, ja video ohjasi liikuntaa kaksi, kolme minuuttia kerrallaan. Tauottamista suositeltiin vähintään kolme kertaa päivässä. Vaikutuksia selvitettiin kyselyillä, fysiologisilla mittauksilla ja haastatteluilla.

Istuminen väheni tutkimushankkeen aikana 20 minuuttia päivässä töissä ja kaikkiaan 31 minuuttia, mikä on hyvä saavutus. Taukoliikunnan hyödyt ovat suuret sekä keholle että aivoille.

– Liikkuvia taukoja pitävä on tarmokas, hänen muistamattomuutensa vähenee ja hän myös palautuu työpäivästä paremmin. Yhteisöllisyys lisääntyy, ja työntekijöiden kokema tuottavuuskin paranee, Punakallio kertoo.

Vinkit liikkuvaan työelämään

Miten asiassa voi edetä, kun huomaa istuvansa lähes aina? Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Anne Punakallio kehottaa etenemään pienin askelin. Sillä tavalla muutos myös pysyy paremmin.

Säädettävät pöydät ovat arkea monessa työpaikassa. Niitä kannattaa opetella käyttämään. Pienikin lisäliikunta työpäivään tekee hyvää.

– Nouse ylös, kun puhelin soi ja puhu puhelu seisten. Laita hälytys, niin muistat nousta seisomaan ja taukojumppaamaan puolen tunnin välein. Hyvä muistisääntö on esimerkiksi tehdä työtä aamut tai iltapäivät seisten.

Kokouksissa kannattaa pitää pieniä liikuntataukoja. Kokouksiakin voi pitää seisten tai kävellen. Työmatkoista saa liikkuvia, kun hyppää bussista tai ratikasta pois paria pysäkkiä ennen. Automatkoilla kannattaa pitää tunnin välein liikunnallinen tauko.

– Itselläni on säädettävä pöytä ja puntit työpaikalla. Olen tottunut käyttämään rappuja hyväkseni. Keho kertoo minulle, jos olen istunut liikaa, tutkija sanoo.

Yksin ei välttämättä saa aikaan pysyvää muutosta. Kannattaa lähteä kohti liikkuvaa työpäivää yhdessä työkavereiden kanssa. Kimpassa tulee hyviä tuloksia.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.