Satunnaisista stressipiikeistä selviää yleensä hyvin, mutta pitkään jatkunut työstressi ei tee hyvää. Se voi johtaa työuupumukseen, jossa voimavarat yksinkertaisesti loppuvat.
Työuupumuksesta kärsivä saattaa olla pitkään työkykyinen. Apua kannattaa silti hakea ennemmin kuin myöhemmin, sillä toipuminen vie kauemmin, jos tilanne pääsee pahaksi. Milloin on syytä havahtua?
Väsymys ja voimattomuus
Sinulla ei ole voimia tehdä mukavia asioita työpäivän päätteeksi tai tunnet olosi fyysisesti ja henkisesti tyhjäksi viikonlopun jälkeen.
Asennemuutos työhön
Aiemmin innostava työ on muuttunut merkityksettömäksi ja sisällöttömäksi. Olet pessimistinen työtäsi ja työpaikkaasi kohtaan.
Tiedonkäsittelyn vaikeudet
Työtehosi on heikentynyt, etkä saa asioita aikaiseksi yhtä hyvin kuin aiemmin. Teet turhia virheitä, ja muistikin pätkii.
Mieli maassa
Pienetkin vastoinkäymiset ja kritiikki tuntuvat ylivoimaisilta. Mikään ei tunnu tuovan hyvää mieltä, ja ärähtelet niin kotona kuin töissäkin. Alat vältellä sosiaalisia tilanteita.
Fyysiset oireet
Et saa iltaisin unen päästä kiinni tai heräilet aamuyöstä murehtimaan. Epämääräiset lihaskivut, päänsärky tai vatsavaivat saavat epäilemään vakavaa sairautta.
Lähde: Työterveyspsykologi Heli Hannonen Työterveyslaitokselta