Työtä muokataan työpaikoilla yhä enemmän työurien pidentämiseksi. Työn muokkaamisella estetään pitkiä sairauslomia, sairauksien pahenemisia ja työkyvyttömyyseläkkeitä. Tutkimusten mukaan työn muokkauksen jälkeen työntekijät ovat tyytyväisempiä työhönsä ja kokevat työkykynsä paremmaksi.
Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Nina Nevala toivoo työpaikkojen kulttuurin muuttuvan siten, että työntekijä voisi kertoa avoimesti tarpeestaan työn muokkaamiseen.
– Työntekijän pitäisi voida kertoa matalalla kynnyksellä muutoksista työssä jaksamisessaan. Ei siten, että hän venyttää jaksamistaan vuosikaudet ja ottaa asian puheeksi vasta sitten, kun on jo aivan piipussa, Nevala toteaa.
Työntekijän pitäisi voida kertoa matalalla kynnyksellä muutoksista työssä jaksamisessaan. Ei siten, että hän venyttää jaksamistaan vuosikaudet ja ottaa asian puheeksi vasta sitten, kun on jo aivan piipussa.
Hän muistuttaa, että ikääntymisen myötä jokainen tarvitsee enemmän aikaa palautumiseen. Myös pitkäaikaissairaudet, vammautumiset ja erilaiset elämäntilanteet voivat vaatia erityishuomiota.
Viime vuonna työeläkelakien mukaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 20 300 henkilöä.
Muokkaus vaatii luottamusta
Nevala tähdentää johtamisen olevan avainasemassa, jotta työt saadaan järjestymään uudella tavalla. Työpaikan ilmapiiristä ja työntekijöiden keskinäisestä luottamuksesta riippuu, miten työn muokkaamiseen suhtaudutaan ja miten sitä käsitellään.
– Työpaikalla olisi hyvä olla ohjeet työn muokkaamiseen, samalla tavoin kuin varhaiseen puuttumiseen. Kehitämme parhaillaan työpaikoille työn muokkaamisen toimintamallia, Nevala kertoo.
Aloitteen työn muokkaamisesta voi tehdä työntekijä, hänen läheisensä, esimies tai työterveyshuolto. Esimiehen kanssa suunnitellaan, miten työtä käytännössä muokataan. Suunnittelussa voi ottaa yhteyttä myös omaan potilasjärjestöön, jossa on laajasti tietoa eri ammateissa tehdyistä ratkaisuista.
Muutokset on tärkeää tehdä yhdessä työntekijän kanssa.
Nevalan mukaan myös luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu voivat olla mukana varmistamassa työn turvallisuutta.
– Muutokset on tärkeää tehdä yhdessä työntekijän kanssa, Nevala toteaa.
Parhaat oivallukset työn muokkaamisesta Nevala kehottaa kirjaamaan henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon tietoihin.
Kaikkia töitä ei voi muokata
Asiantuntijatyössä ja palvelualoilla pystytään Nevalan mukaan tekemään paljonkin mukautuksia, mutta on ammatteja, joissa työtä ei voi muokata.
– Lentäjän, sukeltajan tai pelastajan työssä ei voi tehdä muutoksia, ei ainakaan suuria, Nevala tähdentää.
Vuorotyössä voi tehdä työvuorojärjestelyjä, jos yötyö ei sovi työntekijälle.
– Korkealla työskentelyä ja yksin työskentelyä pitäisi välttää ainakin diabeteksen kanssa. Se on työn organisointia ja ammatinvalintaa, Nevala toteaa.
Työaikajoustoilla kevennystä
Kansainvälisesti eniten käytettyjä työn muokkauksen keinoja ovat Nevalan mukaan järjestelyt työajoissa, työn sisällössä ja työympäristössä. Lisäksi työtä voidaan muokata teknologian ja muiden työntekijöiden avun turvin sekä työmatkajärjestelyin.
Lyhennetty työaika ja etätyömahdollisuus ovat tavallisimpia työn muokkauksia.
– Lyhennetty työaika ja etätyömahdollisuus ovat tavallisimpia työn muokkauksia. Myös työn oikeanlaisella tauotuksella ja erilaisilla työaikajoustoilla voidaan keventää työtä. Elämän kriisit, kuten läheisen poismeno, voivat aiheuttaa työn muokkaamisen tarvetta. Nevala ehdottaa, että esimerkiksi suruaikana asiakaspalvelussa toimiva voisi siirtyä väliaikaisesti toisenlaisiin tehtäviin.
Erityisesti korona-aikana on huomattu, että omaisen tai lapsen hoitaminen vaatii uudenlaista työn organisointia.