Hyvinvointi
07.05.2020

Poikkeustilanne koettelee henkistä jaksamista

Henkinen hyvinvointi joutuu koronakriisissä koetukselle. Jaksamistaan voi tukea palastelemalla huolimöykkynsä ja keskittymällä niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Pixabay, Työterveyslaitos

Mitenhän vaari pärjää? Joudunko lomautetuksi? Jäävätkö tytön ylioppilasjuhlat pitämättä? Zumbaankaan ei pääse, eikä kaverin kanssa kahville.

Apua, pää räjähtää!

Emme tiedä, miten kauan poikkeustilanne kestää ja kuinka se vaikuttaa hyvinvointiimme, talouteen ja työjärjestelyihin.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne saa huolet sinkoilemaan. Meitä kuormittavat sairastumisen uhka, arkisten rutiinien murentuminen ja epävarmuus tulevasta, sanoo psykologi Tiina Koivisto Työterveyslaitokselta.

– Emme tiedä, miten kauan poikkeustilanne kestää ja kuinka se vaikuttaa hyvinvointiimme, talouteen ja työjärjestelyihin. Joudumme ilman valmistautumista luomaan uusia käytäntöjä.

Mihin voin vaikuttaa?

Henkistä kriisinkestävyyttään voi parantaa pilkkomalla huoliaan.

Jos mieltä painavat työasiat, vyyhteä voi lähteä purkamaan oman tiimin kesken: Miten tämä vaikuttaa meihin? Mitkä työt siirtyvät, ja kuinka ne myöhemmin hoidetaan? Kuka tekee vapaalle jäävien tai sairastuneiden työt?

Oleellista on tunnistaa, mihin on mahdollista itse vaikuttaa. Tämän jälkeen ongelmia voi lähteä ratkomaan yksi kerrallaan.

Koivisto kehottaa hyväksymään sen, että kaikki asiat eivät ole omassa vallassa. Jos lomautus osuu omalle kohdalle, kannattaa keskittyä pohtimaan, millaisilla keinoilla tulottomasta jaksosta selviää.

Psykologi Tiina Koivisto kehottaa hyväksymään sen, että kaikki asiat eivät ole omassa vallassa.

Priorisoi suosiolla

Mikäli lastenhoito ja koululaisten tukeminen saavat etätyöläisen työpäivän vanumaan aamusta iltaan, Koivisto rohkaisee sopimaan perheen kanssa edes jonkin keskeytyksettömän pätkän päivään. Tarvittaessa voi neuvotella esimiehen kanssa myös työajan lyhentämisestä.

Siirretään ihan suosiolla joitakin suunnitelmia ja tehdään nyt se, mikä on pakko.

Työkaverit voivat etänäkin tukea toisiaan sähköisten työkalujen ja vaikka virtuaalisten aamukahvien avulla. Esimiehen on tärkeää kysellä kaikkien työntekijöiden kuulumisia ja huolehtia ajantasaisesta tiedonkulusta.

Poikkeusoloissa ihmisen keskittymiskyky ja työteho laskevat herkästi. Siksi työyhteisöjen on nyt järkevää välttää tarpeetonta stressiä.

– Siirretään ihan suosiolla joitakin suunnitelmia ja tehdään nyt se, mikä on pakko, Koivisto ehdottaa.

Vinkkejä korona-arkeen

● Anna itsellesi lupa hengähtää, jos korona toi kalenteriisi väljyyttä.

● Jos olet etätöissä, korvaa aamun työmatka kävelylenkillä.

● Yhteydenpito työkavereihin vaatii etätyöläisiltä aktiivisuutta. Huolehtikaa siitä, että käytte keskustelua päivittäin.

● Muista, että digiaika helpottaa omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Verkosta voi etsiä vaikkapa virtuaalisia liikuntatunteja.

● Kun kriisi on ohi, pohtikaa työyhteisössänne, mitä opitte ja millä keinoilla saitte työarjen pyörimään. Luokaa käytäntöjä tulevaisuuden varalle.

Kun kriisi on ohi, pohtikaa työyhteisössänne, mitä opitte ja millä keinoilla saitte työarjen pyörimään. Luokaa käytäntöjä tulevaisuuden varalle.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.