Hyvinvointi
15.06.2022

Erkki Penalle sattuu ja tapahtuu

Maaseudun elo piirtyy sarjakuviksi

Maaseudun aidot tilanteet muuntuvat Mikko Nyrjän hyppysissä sarjakuviksi, jotka yhtä aikaa naurattavat ja itkettävät. Moni tapaus on mummolassa kuultu.

Teksti: Erja Taura-Jokinen Kuvat: Ilona Savitie, Sarjakuvat: Mikko Nyrjä
Jytyläisen Mikko Nyrjän sarjakuvia ilmestyy joka viikko Joutsan Seudussa sekä Sysmässä ja Hartolassa julkaistavassa Lähilehdessä.

Ah kesä ja maaseudun rauha! Näin ajattelee onnellisena äiti, joka nukuttaa pienokaistaan vaunuissa idyllistä kylätietä astellen.

Mutta kun matka etenee maalaistalon kohdalle, sen tarhassa koirat rähähtävät kovaääniseen haukkuun. Seuraavassa pihapiirissä isäntä huudattaa moottorisahaa puunrankoja katkoessaan. Siihen kuoroon vauvakin sitten yhtyy.

Tämän tilanteen Mikko Nyrjä on kuvannut kolmen ruudun sarjakuvassa ja viimeistellyt vauhtiaan kiihdyttävän äidin tuskaisin hikipisaroin.

Aiheista ei ole pulaa. Niitä on jytyläisen harrastajataiteilijan mielessä ja muistiin kirjoitettuna iso nippu.

– Sarjakuvan avulla voi tiivistää ja taltioida monen maaseudulla oikeasti tapahtuneen hetken – kuten sen, miten isäntä havaitsi ikkunasta oudon linnun, haki haulikon ja ampui siivekkään alas. Sitten hän totesi lintukirjasta: ”Jaa – valkoselkätikka.”

Sarjakuvan avulla voi tiivistää ja taltioida monen maaseudulla oikeasti tapahtuneen hetken.

Nyrjä piirteli jo lapsena mielellään. Silloin aiheet olivat villistä lännestä, Tex Willer -sarjakuvien innoittamia.

Kannustusta tuli eniten äidiltä, joka ihasteli aikaansaannoksia vilpittömästi ja sydämellisesti.

– Olisihan se hienoa julkaista omista tekeleistä sarjakuva-albumi sekä saada julkaisupaikkoja vielä useampi, Mikko Nyrjä kertoo.

Vanhemmat myös maksoivat vuoden mittaisen taidelinjan opistossa, kun poika ei tuntunut löytävän ammatillista suuntaa heti peruskoulun jälkeen.

– Taideopinnoista jäi mieleen piirrostehtävä, jonka opettaja kehotti tekemään mahdollisimman vähin viivoin. Se oli lähtölaukaus tyyliin, jolla nykyisin teen sarjakuvia. Aiemmin en meinannut saada valmiiksi mitään, koska tuhersin kynilläni niin työläästi ja pikkutarkasti, Nyrjä naurahtaa.

Taideopinnoista jäi mieleen piirrostehtävä, jonka opettaja kehotti tekemään mahdollisimman vähin viivoin. Se oli lähtölaukaus tyyliin, jolla nykyisin teen sarjakuvia.

Ensimmäiseksi nuorimies työllistyi aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajaksi. Työpaikalla sai piirtää lasten kanssa – ja yksi heistä tulikin nimittäneeksi erään hahmon Erkki Penaksi.

– Hauska nimi tarttui mukavana korvaani, joten otin sen hyötykäyttöön. Kun riisuin partaiselta villin lännen mieheltäni stetsonin pois, vaihdoin hänen ylleen ruutupaidan ja mustat housut, Erkki Pena oli siinä!

Nykyisin Nyrjän piirtämiä sarjakuvia ilmestyy joka viikko Joutsan Seudussa sekä Sysmässä ja Hartolassa julkaistavassa Lähilehdessä.

– Olisihan se hienoa julkaista omista tekeleistä sarjakuva-albumi sekä saada julkaisupaikkoja vielä useampi.

Instagram: @erkkipena_sarjakuva

www.erkkipenasarjakuva.fi

Mikko Nyrjä, 37

Työ: Työllisyyskoordinaattori ja kiinteistönhoitaja Hartolan kunnassa

Koulutus: Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto, koulunkäynnin- ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja

Asuu: Omakotitalossa Hartolassa vaimonsa sekä 4- ja 2-vuotiaiden lastensa kanssa

Yhdistys: Jäsen Itä-Hämeen Jyty ry:ssä

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.