Hyvinvointi
05.11.2020

Kanojen kaveri

Katja Rättyä rentoutuu seuraamalla maatiaiskanojensa puuhia. Herkkujen avulla kotkottajat oppivat tulemaan kutsusta emäntänsä luokse.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Harri Nurminen
Katja Rättyälle kanat ovat lemmikkejä siinä missä koiratkin. Yhdessä puuhastelemalla lintuihin saa luotua läheisen suhteen.

Eteisestä kuului kummaa rapinaa. Kun Katja Rättyä meni katsomaan, ovensuussa kuikuili kahdeksan uteliasta silmäparia.

Muisto naurattaa Rättyää yhä. Juuri tuollaisia hänen maatiaiskanansa ovat: varsin rohkeita – ja niin rakastettavia persoonia.

Ensimmäiset kanansa renkolainen taloussihteeri otti vajaat kymmenen vuotta sitten.

– Idea lähti siitä, että asun maaseudulla ja haluan tietää, mitä laitan suuhuni. Niin moni oli puhunut minulle siitä, kuinka hyviä ovat omien kanojen munat.

Kantahämäläisenä Rättyä päätyi paikalliseen Jussilan kanakantaan, jota on jäljellä enää runsaat sata yksilöä koko Suomessa. Rättyä on yksi kannan virallisista säilyttäjistä, eli hänellä on asiasta sopimus Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Idea lähti siitä, että asun maaseudulla ja haluan tietää, mitä laitan suuhuni. Niin moni oli puhunut minulle siitä, kuinka hyviä ovat omien kanojen munat.

Maatiaiskanat ovat hänen mukaansa huomattavasti helppohoitoisempia kuin monet pitkälle jalostetut erikoiskanat. Maatiaiset ovat perusterveitä ja kestävät hyvin Suomen vaihtelevaa säätä.

Tämä tipu on yksi kanalan nuorimmista asukeista.

Rengossa linnut saavat tepastella pihassa vapaana aina, kun isäntäväki on kotosalla. Iltaisin ne harjoittelevat taitoja, jotka helpottavat yhteiseloa ihmisten kanssa.

– Palkitsemalla kanat oppivat asioita yhtä hyvin kuin koiratkin. Nimen tunteminen ja luoksetulo ovat erityisen tärkeitä taitoja, jos kanat ovat eksyneet naapurin viljapellolle herkuttelemaan, sanoo Rättyä, jolla on pitkä kokemus myös koirien kouluttamisesta.

Siivekkäiden kanssa touhuaminen on hänen mielestään suorastaan meditatiivista.

– Ei tarvitse miettiä eikä tehdä laskelmia. Maalaisjärjellä pärjää!

Palkitsemalla kanat oppivat asioita yhtä hyvin kuin koiratkin.

Rättyällä on tapana osallistua lemmikkiensä kanssa maaseudun eläimiä esitteleville Elma-messuille. Hänestä on palkitsevaa huomata, miten kiinnostuneita nykyihmiset ovat kanoista.

Kun Rättyältä kysyy, eikö ole raskasta herätä joka aamu kukonlaulun aikaan, hän purskahtaa nauruun.

– Kyllä se olen minä, joka käy herättämässä siipiveikot!

Katja Rättyä, 51

Työ: Taloussihteeri Janakkalan vammaispalveluissa.

koulutus: Taloushallinnon ammattitutkinto, sihteerin ammattitutkinto, toimistotekniikan linjan merkantti.

Asuu: Vanhassa maalaistalossa Hämeenlinnan Rengossa.

Perhe: Mies, kaksi kissaa, kaksi koiraa ja parvellinen siipiveikkoja.

Harrastukset: Kaikenlaiset kädentaidot, kuten kynttilöiden teko, saippuanvalmistus, mosaiikkityöt ja savenvalanta. Toimii myös Autoliiton aktiivina.

Yhdistys: Jyty Riihimäen seudun hallituksen jäsen ja koulutusvastaava.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.