Hyvinvointi
09.02.2022

Jyty kysyy:

Haastaako etätyö hyvinvoinnin?

Noin 40 prosenttia työvoimasta tekee etätyötä, kertoo Tilastokeskus. Jytyn jäsenistä 59 prosenttia teki etätöitä vuonna 2020. Etätyössä arkiliikunta saattaa jäädä vähäiseksi.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Laura Iisalo
Virkisteri Oy:n kehitysjohtaja, kirjailija Kati Boijer-Spoof Heikinheimo

Haastaako etätyö hyvinvoinnin, työhyvinvointipalveluja tuottavan Virkisteri Oy:n kehitysjohtaja, kirjailija Kati Boijer-Spoof Heikinheimo?

– Etäpäivänä fyysinen aktiivisuus on helposti vähäisempää, kun luonnolliset siirtymät kotoa työpaikalle ja työpäivän aikana jäävät pois.

– Aktiivisuusmittauksien mukaan etätyöntekijät liikkuvat jopa vain joitakin satoja askelia päivässä, kun terveyttä hyödyttävä askelmäärä on noin 9 000.

– Pitkään jatkuessaan liikkumattomuus on terveysriski.

Aktiivisuusmittauksien mukaan etätyöntekijät liikkuvat jopa vain joitakin satoja askelia päivässä, kun terveyttä hyödyttävä askelmäärä on noin 9 000.

Mitä terveyshaittoja voi ilmetä?

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ylipainon ja lihavuuden nousu ei ole ainoastaan jatkunut viime vuosina, vaan jopa kiihtynyt.

– Vaarana on, että poteroidutaan sosiaalisesti, kun ei enää viitsitä lähteä ihmisten ilmoille. Se saattaa aiheuttaa mielenterveysongelmia.

– Myös päihdeongelmat saattavat pahentua, jos työrytmi ja työyhteisön kontrolli puuttuvat. Etätyö onkin itsensä johtamisen korkeakoulu!

Etätyö on itsensä johtamisen korkeakoulu!

Moni työntekijä on tottunut työuransa aikana työpaikkaruokailuun. Haastaako etätyö ruokailun?

– Työpaikkaruokaloissa syödään tutkitusti kaikkein monipuolisimmin: paljon kasviksia, hedelmiä ja kalaa. Etätöissä ateria saatetaan korvata vaikka kahvilla ja voileivällä. Illalla saattaa olla niin kova nälkä, että jääkaappi ahmitaan tyhjäksi.

– Toinen yleistynyt tapa on jatkuva välipalojen syönti. Se on haitaksi muun muassa hampaille.

– On hyvä suunnitella edellisenä päivänä seuraavan päivän ateriat.

– Lounastauot tulee varmimmin pidettyä, kun ne on merkitty kalenteriin.

Miten liikuntaa voisi lisätä?

– Liikunnan säilyttäminen arjessa vaatii luovuutta työntekijältä sekä työnantajalta.

– Verkkopalaverit voi aloittaa yhteisellä taukoliikunnalla. Kokouksen aikana on mahdollista tehdä pientä jumppaa tai venytellä.

– Taukoja on hyvä pitää usein ja vaihtaa asentoa. Fyysinen tekeminen tauon aikana terävöittää ajattelua, muistia ja oppimista. Työnantajakin hyötyy työntekijän vireydestä.

Kati Boijer-Spoof Heikinheimo, Riikka Ilmivalta: Etätyön hyvinvointiopas – Virkeiden työpäivien puolesta (Bazar Kustannus, 2022). Kirja on saanut Työsuojelurahaston tietokirjastipendin.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.