Haastaako etätyö hyvinvoinnin, työhyvinvointipalveluja tuottavan Virkisteri Oy:n kehitysjohtaja, kirjailija Kati Boijer-Spoof Heikinheimo?
– Etäpäivänä fyysinen aktiivisuus on helposti vähäisempää, kun luonnolliset siirtymät kotoa työpaikalle ja työpäivän aikana jäävät pois.
– Aktiivisuusmittauksien mukaan etätyöntekijät liikkuvat jopa vain joitakin satoja askelia päivässä, kun terveyttä hyödyttävä askelmäärä on noin 9 000.
– Pitkään jatkuessaan liikkumattomuus on terveysriski.
Aktiivisuusmittauksien mukaan etätyöntekijät liikkuvat jopa vain joitakin satoja askelia päivässä, kun terveyttä hyödyttävä askelmäärä on noin 9 000.
Mitä terveyshaittoja voi ilmetä?
– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ylipainon ja lihavuuden nousu ei ole ainoastaan jatkunut viime vuosina, vaan jopa kiihtynyt.
– Vaarana on, että poteroidutaan sosiaalisesti, kun ei enää viitsitä lähteä ihmisten ilmoille. Se saattaa aiheuttaa mielenterveysongelmia.
– Myös päihdeongelmat saattavat pahentua, jos työrytmi ja työyhteisön kontrolli puuttuvat. Etätyö onkin itsensä johtamisen korkeakoulu!
Etätyö on itsensä johtamisen korkeakoulu!
Moni työntekijä on tottunut työuransa aikana työpaikkaruokailuun. Haastaako etätyö ruokailun?
– Työpaikkaruokaloissa syödään tutkitusti kaikkein monipuolisimmin: paljon kasviksia, hedelmiä ja kalaa. Etätöissä ateria saatetaan korvata vaikka kahvilla ja voileivällä. Illalla saattaa olla niin kova nälkä, että jääkaappi ahmitaan tyhjäksi.
– Toinen yleistynyt tapa on jatkuva välipalojen syönti. Se on haitaksi muun muassa hampaille.
– On hyvä suunnitella edellisenä päivänä seuraavan päivän ateriat.
– Lounastauot tulee varmimmin pidettyä, kun ne on merkitty kalenteriin.
Miten liikuntaa voisi lisätä?
– Liikunnan säilyttäminen arjessa vaatii luovuutta työntekijältä sekä työnantajalta.
– Verkkopalaverit voi aloittaa yhteisellä taukoliikunnalla. Kokouksen aikana on mahdollista tehdä pientä jumppaa tai venytellä.
– Taukoja on hyvä pitää usein ja vaihtaa asentoa. Fyysinen tekeminen tauon aikana terävöittää ajattelua, muistia ja oppimista. Työnantajakin hyötyy työntekijän vireydestä.
Kati Boijer-Spoof Heikinheimo, Riikka Ilmivalta: Etätyön hyvinvointiopas – Virkeiden työpäivien puolesta (Bazar Kustannus, 2022). Kirja on saanut Työsuojelurahaston tietokirjastipendin.