Hyvinvointi
09.02.2022

Jytyläinen harrastaa:

Ballerinahaaveet todeksi

Mirka Unkeri ei lähtenyt balettitunnille kylmiltään, sillä termit ja liikkeet olivat jääneet mieleen ja kehon muistiin lapsuudesta. Aikuisena lajissa kiehtovat sen haastavuus ja monipuolisuus.

Teksti: Erja Taura-Jokinen Kuvat: Tuukka Kiviranta
Mirka Unkeri palasi lapsuuden harrastuksena pariin, kun hän aloitti aikuisbalettitunnit Miloff Tanssiopistossa Seinäjoella.

Haave balettiin pääsystä vuosien tauon jälkeen oli kytenyt jo pitkään, kunnes Mirka Unkeri sai viime syksynä tartuttua toimeen.

– Ilmoitin 3-vuotiaan Helmi-tyttäreni satubalettiin ja itseni aikuisbalettiin. Aloimme käydä tunneilla Seinäjoella Miloff Tanssiopistossa, joka on kyllä jo entuudestaan tuttu paikka. Olen ollut erilaisten tanssien harrastaja jo pitkään.

Lapsena tanssin balettia myös kärkitossuilla, mutta onneksi siihen ei tarvitse aikuisten tunneilla ryhtyä. Kärkitossujen käyttö vaatii erityisesti nilkoilta tosi kovaa lihaskuntoa.

Ensiksi äiti ja tytär kävivät ostoksilla. Helmi sai valkoiset tossut ja Mirka puuterinvalkoiset – sellaiset, joissa on pieni nahkavahvikepala sekä kantapään että päkiän alla.

– Lapsena tanssin balettia myös kärkitossuilla, mutta onneksi siihen ei tarvitse aikuisten tunneilla ryhtyä. Kärkitossujen käyttö vaatii erityisesti nilkoilta tosi kovaa lihaskuntoa.

Helmi sai kierrätettynä pikkuserkuiltaan soman, vaaleanpunaisen balettipuvun. Mirkalla treeniasuun kuuluvat hihaton body, sortsit, trikoot, säärystimet sekä lämmittelyssä erillinen yläosa.

– Samalle aikuisbalettitunnille tuli parisenkymmentä muuta harrastajaa – vasta-alkajia, kokeneita ja monia siltä väliltä. Ja yksi mieskin, Mirka muistelee.

– Minua baletissa kiehtoo lajin tekninen haastavuus sekä se, että siinä voi alinomaa kehittyä paremmaksi, Mirka Unkeri kertoo.

Osallistujien ikävuosien ja taitojen kirjavuus ei ole ollut haitaksi.

– Tunneilla voi aina harjoitella ja tehdä liikkeitä oman tason mukaan, ja se juuri onkin mukavaa. Eli jokainen on tervetullut mukaan – ja kokeilutunti on myös ilmainen. Minua baletissa kiehtoo lajin tekninen haastavuus sekä se, että siinä voi alinomaa kehittyä paremmaksi.

– Baletti tarjoaa kovaa treeniä koko vartalolle. Ryhti, tasapaino, notkeus ja keskivartalon hallinta kohenevat. Sitä voi olla vaikea uskoa sellaisen, joka ei ole lajia kokeillut.

Baletti tarjoaa kovaa treeniä koko vartalolle. Ryhti, tasapaino, notkeus ja keskivartalon hallinta kohenevat.

Tunneilla oppii esimerkiksi jalkojen aukikierron sekä ojentamiset ja nostamiset, erilaisia balettiasentoja, perushyppyjä, tasapainoa sekä piruetteja paikalla ja liikkuen.

Huomiota kiinnitetään myös pään ja käsien käyttöön.

Baletti on nykyään Mirka Unkerin lempiharrastus. Tunti on sopivasti perjantaisin työviikon päätteeksi, joten se on omiaan nollaamaan aivot viikonlopun viettoon.

Suurin osa tunnista vierähtää liikkeissä tangon äärellä.

Kaikkiaan keho virittyy kokonaisvaltaiseen, esteettiseen ilmaisuun kauniin, klassisen pianomusiikin säestämänä.

– Kyllä baletti on nyt lempiharrastukseni! Tunti on sopivasti perjantaisin työviikon päätteeksi, joten se on omiaan nollaamaan aivot viikonlopun viettoon.

Mirka Unkeri, 32

Työ: Taloussihteeri Seinäjoen koulutuskuntayhtymässä

Koulutus: Merkonomi, liiketoiminnan ammattitutkinto

Asuu: Omakotitalossa Nurmossa vuonna 2009 ja 2018 syntyneiden lapsiensa sekä Hillevi- ja Valma-kissojen kanssa

Yhdistys: Jyty Seinäjoki ry:n hallituksen jäsen, Sedun pääluottamusmies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.