Ajankohtaista
26.03.2020

Vill ni unga bli nya påverkare?

Teksti: Maija Pihlajamäki, Jytys ordförande

Psykiska symptom orsakade av arbetsförhållanden har ökat betydligt under åren 2013-2018, säger Statistikcentralens forskare Hanna Sutela i en intervju för nyhetsbrevet MustRead. Speciellt inom kommunsektorn orsakar brådska, otillräckliga resurser och en dåligt genomförd digitalisering stress för arbetstagarna.

Man upplever att digitaliseringen har ökat belastningen och minskat arbetets effektivitet, men också tagit bort tid från det egna kärnarbetet när tiden går till att använda olika program. Av detta har följt att psykiska problem stigit till den vanligaste sjukfrånvaroorsaken för unga kvinnor. Detta framgår ur FPA:s och Kevas statistik. I vår egen medlemsstatistik syns att kvinnor med kontorsarbete nu vill gå i pension så fort det är möjligt, medan man tidigare försökte fortsätta arbetskarriären så länge som möjligt.

Om krafterna i arbetslivet hotar ta slut är det inget under att verksamhet i ett fackförbund inte orkar intressera. Man har ingen kraft till något extra. Ändå hoppas jag att allt fler unga kommer med både i lokalföreningarnas och även förbundets beslutsfattande. Om du vill ha förändringar i fackförbundets verksamhet eller i arbetslivet är det enda sättet att själv vara med och påverka.

På hösten är det Jyty-val, där representanter till vårt förbundsfullmäktige väljs. Det finns mer detaljerad information om valets tidtabell och att ställa upp som kandidat i tidningen och på webbsidorna. Det nya fullmäktige konstituerar sig i november och väljer bland annat förbundsstyrelsen och förbundets ordförande.

Jag önskar unga med i verksamheten så att vi med hjälp av deras insikt och erfarenhet bättre än förr kan beakta olika situationer och belastningen i dagens arbetsliv i vårt intressebevaknings- och påverkandearbete. Man kan gå med i en lokalförenings verksamhet genom att ansluta sig som medlem. Om man vill inverka mer än vanliga medlemmar på den egna föreningens verksamhet lönar det sig att gå med i styrelsen. Vid en förenings höstmöte väljer man i allmänhet en styrelse för nästa period. Gå med dit bara och ta med några kompisar. När någon av er vill med i styrelsen är det bara att föreslå det på mötet och de andra är redo att rösta på kandidaten. Så fungerar en demokrati.

Det fungerar på samma sätt på förbundsnivå. När det blir dags att ställa upp kandidater för valet lönar det sig att anmäla sitt intresse. Det kan vara till nytta att på förhand ha byggt upp en egen liten valorganisation med egna anhängare för ens kandidatur i den egna föreningen. När röstningen närmar sig är det skäl att skapa ett eget stödnätverk bland unga i såväl den egna föreningen som närliggande föreningar för att säkra tillräckligt antal röster för att bli invald. Makt ges inte. Den tas.

Maija Pihlajamäki
Jytys ordförande

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.