Ajankohtaista
28.02.2024

Työelämän solmut selviksi Jytyn avulla

Jos kiista työnantajan kanssa ei ratkea omin avuin, pyydä apua Jytystä.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: iStock

1 Luottamusmieheltä tukea työpaikalla

Kun työelämän riita asia ei selviä työpaikalla keskusteluissa esihenkilön kanssa, apua kannattaa pyytää työpaikan jytyläiseltä luottamusmieheltä. Hän on asiantuntija juuri oman työpaikan asioissa, tuntee työehtosopimuksen ja sen, miten sitä sovelletaan. 

Jos asia on sen verran kinkkinen, ettei luottamus mieskään osaa sitä ratkaista tai hän tarvitsee vahvistusta, hän voi pyytää apua Jytyn aluetoimistosta. Niitä on kaikkiaan kahdeksan eri puolilla maata. 

2 Seuraavaksi yhteys aluetoimistoon

Etenkin silloin, jos työpaikalla ei ole jytyläistä luottamusmiestä, jäsen voi olla itse yhteydessä omaan aluetoimistoonsa. Aluetoimistosta saa apua ja neuvoja työelämän ja työsuhteiden ongelmissa. 

Työsuhderiidan selvittäminen alkaa lisätietojen keräämisellä esimerkiksi työsopimuksesta tai työpaikan käytännöistä. Aluetoimistosta voidaan ottaa myös yhteyttä työnantajaan ja vaatia asian korjaamista. Parhaimmassa tapauksessa riita selviää luottamusmiehen ja aluetoimiston yhteistyöllä. 

Aluetoimistosta saa apua ja neuvoja työelämän ja työsuhteiden ongelmissa. 

3 Tes- vai lakiin perustuva riita?

Pääperiaate on, että jos riita-asiasta löytyy tes-kirjaus, riita sovitellaan paikallisesti ja mahdollisesti liittojen välisissä neuvotteluissa. 

Lakiin perustuvissa riita asioissa saatetaan mennä oikeuteen. Liiton asiantuntijat selvittävät ensin asiaa työnantajan kanssa. Jos sovintoa ei saada aikaan Jytyn juristinkaan avulla, tapaus voidaan viime kädessä viedä oikeuteen.

4 Asiantuntevaa lakiapua

Jytyn asiantuntijat neuvottelevat työehtosopimuksista ja tietävät, miten niihin liittyvät riidat kannattaa hoitaa. Jytyn juristit ovat erikoistuneet työoikeuteen ja arvioivat, kannattaako riita asiassa ylipäätään edetä oikeuteen. 

Jos jutulla on menestymismahdollisuuksia oikeudessa, on jäsenellä mahdollisuus saada oikeusturvapäätös vakuutusyhtiöstä ja viedä juttu käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Jos jutulla on menestymismahdollisuuksia oikeudessa, on jäsenellä mahdollisuus saada oikeusturvapäätös vakuutusyhtiöstä ja viedä juttu käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

5 Rahanarvoisia jäsenetuja

Pääsääntöisesti jokainen vähintään kuusi kuukautta Jytyn jäsenenä ollut on oikeutettu vakuutusyhtiö Ifin 20 000 euron oikeusapuun, jos asiaa on ensin selvittänyt liiton juristi. Mikäli juristi ei suosittele asian viemistä oikeuteen, oikeusapua voi saada 10 000 euron edestä. Jäsenellä on 200 euron oma vastuu. 

Jos jäsen häviää oikeusjutun, hän saattaa joutua maksamaan omien kulujensa lisäksi myös vastapuolen kulut. Oikeusprosessit ovat myös pitkiä. 

Jutun pohjaksi on haastateltu Jytyn työmarkkinajuristia Anniina Kannelsuota. 

Hae apua ajoissa 

Riita-asioita ei kannata jäädä harmittelemaan itsekseen, vaan olla tuoreeltaan yhteydessä luottamusmieheen tai liittoon.

Riidan perusteiden selvittäminen vie aikansa. Asiassa on syytä edetä ripeästi, jotta esimerkiksi mahdolliset palkkasaatavat eivät vanhene ja todisteiden kokoaminen hankaloidu.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.