Ajankohtaista
13.09.2023

Luottamusta puolin ja toisin

Palkkaharmoni­saatiossa on helppo mennä metsään

Palkkaharmonisaatio tarkoittaa, että saman vaativuustason tehtävissä tehtäväkohtainen palkka on sama. Harmonisaatioprosessi voi jättää kipeitä arpia niin työntekijöille kuin työnantajallekin. Miten se estetään?

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Mikko Nikkinen
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen EKHVA:n johtajan Sally Leskisen mukaan luottavainen ja avoin ilmapiiri on tärkeää palkkaharmonisaation toteuttamisessa.

”Palkkaharmonisaatio ei mennyt kaikilta osin niin kuin olisi pitänyt. Osa koki harmonisoinnin olleen epäoikeudenmukaista, ja prosessista jäi kipeitä arpia”, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen EKHVA:n johtaja Sally Leskinen sanoo suoraan.

EKHVA on erottunut uutisissa edukseen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjänä. Marraskuussa 2019 aloitettu harmonisaatiotyö saatiin maaliin, mutta ei ongelmitta. Harmonisaatio toteutettiin Eksotessa 4 500 sote-työntekijän osalta vuonna 2020. Hyvinvointialueelle siirtymisen myötä reilun sadan pelastustoimen ja sairaalateknisten työntekijän harmonisaatio on vielä työn alla.

Osa koki harmonisoinnin olleen epäoikeudenmukaista, ja prosessista jäi kipeitä arpia.

”Eksotessa osa riitautti palkkaratkaisun. Pientä osaa näistä on ratkottu tänä keväänäkin, ja yksittäisiä on vielä tulossa. Nämä ovat kaikkien kannalta ikäviä”, Leskinen sanoo.

EKHVA:n johtoryhmä on harmonisaation aloittamisen jälkeen vaihtunut kokonaan. Leskinenkin aloitti työnsä hyvinvointialueen johtajana vasta elokuussa 2022.

”Nyt ei voida kuin viedä prosessin hännät maaliin parhaalla mahdollisella tavalla. Ja rakentaa luottamus uudelleen. Se vaatii avointa mieltä ja halua löytää ratkaisut epäkohtiin.”

Osassa hyvinvointialueita palkkaharmonisaatio on jo toteutettu, osalla se on vasta edessä. Miten se sujuisi mahdollisimman jouhevasti?

 

Tehtäväkuvaukset ajan tasalle

Ennen palkkaharmonisaation aloittamista kaikkien tehtäväkuvaukset kannattaisi saattaa ajan tasalle. Muutoin työn vaativuus ja palkka määritellään herkästi väärin.

”Tehtävät voivat esimerkiksi muuttua organisaatiomuutoksissa vaativammiksi tai vähemmän vaativiksi. Silloin tehtäväkohtainen palkka ei ole välttämättä oikealla tasolla, ja harmonisaatiossa voi tulla ongelmia.”

Luottamuksellinen ja avoin ilmapiiri on Leskisen mukaan toinen tärkeä asia. Siihen jokainen voi vaikuttaa.

”Ettei tarkoitusperiä tarkoituksella ymmärretä väärin, ja kuunnellaan eri näkökantoja. Harmonisaatioissa on kyse todella isoista rahoista, eikä työnantaja ilkeyttään tee ratkaisuja.”

 

Työn vaativuus ja arvostus eri asioita

Toisaalta on erotettava työn vaativuus ja työn arvostus. Esimerkiksi EKHVA:n eräällä henkilöstön kyselytunnilla nostettiin esiin, miksi kotihoidon ja sairaalan röntgenosaston sairaanhoitajan palkat eroavat.

”Työn vaativuuden arviointi voi olla hankalaa. Epäkohtia on tärkeä nostaa esiin, jotta niihin voidaan puuttua esimerkiksi tulevilla järjestelyeräkierroksilla. Kun jonkun tehtäväkohtainen palkka arvioidaan pienemmäksi kuin työntekijä kokee oikeudenmukaiseksi, en ihmettele, jos se koetaan arvostuskysymyksenä. Työn vaativuuden määrittely on usein enemmän tekninen kuin arvostukseen liittyvä asia.”

Kun jonkun tehtäväkohtainen palkka arvioidaan pienemmäksi kuin työntekijä kokee oikeudenmukaiseksi, en ihmettele, jos se koetaan arvostuskysymyksenä.

Miten työn arvostus sitten näkyy?

”Arvostuksen pitää näkyä organisaatiokulttuurissa ja sen rakentamisessa. Että yhteisen suunnan määrittelyn jälkeen työhön annetaan autonomiaa niin paljon kuin mahdollista.”

 

Ensi kerralla paremmin

Mitä EKHVA:ssa on opittu palkkaharmonisaatioprosessista? Ainakin se, että seuraavissa hankalissa neuvotteluissa osapuolet istuvat alusta asti samalla puolen pöytää.

”Työntekijöiden on voitava luottaa, että työnantajalla on kaikki tahto välttää kompastuskiviä. Eikä työnantaja koeta hyötyä työntekijän kustannuksella. Toivon, että työntekijät uskaltavat tuoda epäkohtia esiin jatkossakin ja antaa myös aidon mahdollisuuden korjata tilanne.”

Miten harmonisointi onnistuu?

1. Tehtäväkuvaukset kuntoon

Työn vaativuus ja palkka on helpompi määritellä, kun tehtäväkuvaukset ovat ajan tasalla.

 

2. Kyräily romukoppaan

Työnantaja ei tee ilkeyttään ikävältä tuntuvia päätöksiä.

 

3. Ota vastuu ilmapiiristä

Jokainen voi osaltaan rakentaa luottamusta ja hyvää ilmapiiriä sekä suhtautua avoimin mielin muutoksiin.

Kuka?

Nimi:

Sally Leskinen

Työ:

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtaja elokuusta 2022

Koulutus:

Lääketieteen tohtori, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.