YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR:n mukaan pakolaisten määrä saattaa nousta yli 4 miljoonaan. Tällä hetkellä molemmin puolin Ukrainan rajaa on suuri humanitaarinen kriisi.
Millaisesta avusta on eniten hyötyä sotaa pakeneville, Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen?
– Raporttien mukaan yksittäiset henkilöt monista Euroopan maista tuovat nyt tavaraa Ukrainan rajalle. He saattavat haitata mm. avustusjärjestöjen ja paikallisten viranomaisten hätäaputoimintaa.
– Yksityisten ihmisten tulisi ottaa etukäteen yhteys rajalla toimivaan yhdistykseen tai yhteisöön ja kysyä, mitä tarvikkeita tarvitaan ja mitkä ovat varastointi- ja jakeluvalmiudet. Hätäapua antavilla yhteisöillä, kuten YK:n UNHCR:lla ja Punaisella Ristillä on vakiintuneet, turvalliset toimintatavat.
– Tilanne rajalla on kriittinen, ja apua tarvitaan.
Minne pakolaiset sijoittuvat?
– Esimerkiksi Puolassa on noin 1,5 miljoonaa pakolaista. Suuri osa ei hae turvapaikkaa, vaan he sijoittuvat ukrainalaisiin yhteisöihin ja paikallisiin perheisiin.
– Suomessa asuu noin
7 300 ukrainalaista. Tänne saapuu arviolta tuhansia sotaa pakenevia, pääasiassa naisia, lapsia ja yli 60-vuotiaita. 18–60-vuotiaat miehet jäävät puolustamaan maata.
– Suomi ei ole erityisen houkutteleva, sillä moni haluaa jäädä lähelle kotimaahan jääneitä läheisiään.
Miten tänne tulleita autetaan?
– Olemme saaneet yrityksiltä ja muilta toimijoilta lahjoituksia ja toiveen, että tukisimme ukrainalaisten sopeutumista ja asettautumista Suomeen.
– Vastaanottokeskukseen rekisteröidyttyään ukrainalaisilla on pääsy perusterveydenhuoltoon ja rajattuihin sosiaalipalveluihin. He saavat ruuan ja vastaanottotukea 90 euroa kuukaudessa.
– He eivät pääse kotoutumisjärjestelmään. Tilapäisen suojelun direktiivin mukaan heillä olisi oikeus työskennellä Suomessa, mutta lapset eivät pääse siksi ajaksi päiväkotiin.
– Psykososiaalisen avun tarve on suuri.
Riittävätkö apua antavien järjestöjen rahat?
– Jo ennen Ukrainan kriisiä maailmassa oli ennätysmäärä pakolaisia sitten toisen maailmansodan. Monen toimijan hätäapurahat ovat kiinni muissa konflikteissa: Syyriassa, Myanmarissa, Etelä-Sudanissa tai Somaliassa.
– Ylimääräisen hätäavun merkitys on suuri. Ukrainalaisille tarvitaan kaikki tuki.
Haastattelu on tehty maaliskuun alkupuolella.