Ajankohtaista
18.06.2020

Jyty-vaalit 2020 – vaikuta liittosi toimintaan!

Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa oman ammattiliittosi Jytyn päätöksentekoon. Jytyssä järjestetään liittovaltuuston vaalit syksyllä 25.9.–8.10.2020. Äänestäminen Jyty-vaaleissa tapahtuu helposti sähköisen vaalijärjestelmän kautta. Jokaisella jäsenellä on käytössään yksi ääni, ja äänestäminen tapahtuu oman vaalipiirin vaalissa. Eniten ääniä saaneet tulevat valituksi.

Jyty-vaaleissa ehdolle asettuminen alkoi 29.5. klo 12 ja päättyy 11.9. klo 12. Kaikilla Jytyn jäsenillä on mahdollisuus asettua ehdolle. Toivottavasti mahdol lisimman moni osallistuu Jyty-vaaleihin – ehdokkaana ja äänestäen.

Liittovaltuuston paikkamäärät

Jytyn liittovaltuustoon valitaan 37 jäsentä neljästä eri vaalipiiristä. Vaalipiirien paikkajako on seuraavanlainen:

Pohjois-Suomen alue: 7 paikkaa

Itä-Suomen alue: 10 paikkaa

Etelä-Suomen alue: 10 paikkaa

Länsi-Suomen alue: 10 paikkaa

 

Ehdolle asettuminen

Jyty-vaaleissa ehdokkaaksi voi asettua Jytyn työvoimajäsen, jonka jäsenvelvoite on suoritettu asianmukaisesti (jäsenmaksu maksettu). Ehdokkaan asettaa joko oma yhdistys (hallituksen kokous tai jäsenistön kokous) tai kymmenestä Jytyn työvoimajäsenestä koostuva valitsijamiesten joukko.

Jos siis haluat ehdokkaaksi Jyty-vaaleihin, voit kysyä yhdistystäsi esittämään sinua tai pyytää kymmentä työkaveriasi tekemään esityksen. Jäsenyhdistys kuuluu siihen vaalipiiriin, jonka alueella sillä on kotipaikkansa. Valtakunnallisten yhdistysten osalta valtuustovaaleissa henkilöjäsenen sijoittuminen vaalipiiriin perustuu jäsenrekisteriin merkittyyn kotiosoitteeseen.

Ehdolleasettumisaika alkoi 29.5.2020 klo 12.00 ja päättyy 11.9.2020 klo 12.00. Ehdolleasettuminen tapahtuu helposti täyttämällä vaalisivustolta löytyvä ehdokaslomake. Asianmukaisesti täytetty ehdokaslomake toimitetaan Jytyn keskustoimistolle ensisijaisesti skannattuna sähköpostilla tai vaihtoehtoisesti alkuperäisenä postitse.

 

Sähköpostiosoite:

vaalit@jytyliitto.fi

Postitusosoite:

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry

Vaalit / Iris Länsilahti

Asemamiehenkatu 4

00520 Helsinki

 

Ehdokas voi aloittaa mahdollisen kampanjoinnin välittömästi saatuaan tiedon ehdokkuuden hyväksymisestä. Ehdokkaan kelpoisuus tarkastetaan kahden työpäivän kuluessa siitä, kun lomake saapuu Jytyn keskustoimistolle. Ehdokkaalle ja ehdolleasettajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Jytyn liittohallitus vahvistaa lopullisen ehdokaslistan 14.9.2020 kokouksessaan.

 

Äänestäminen

Äänestäminen Jyty-vaaleissa tapahtuu helposti sähköisen vaalijärjestelmän kautta. Vaalijärjestelmä on internet-selainpohjainen ja helppokäyttöinen. Äänestäminen onnistuu kätevästi tietokoneella, tabletilla tai matkapuhelimella. Ainut vaatimus on internet-yhteys. Äänestysaika alkaa 25.9.2020 klo 08.00 ja päättyy 8.10.2020 klo 20.00. Äänestysaika on kaksi viikkoa.

Vaalijärjestelmä on rakennettu siten, että vaalisalaisuus säilyy. Eli kukaan ei pysty selvittämään ketä kukin on äänestänyt. Tunnistautuminen vaalijärjestelmään tehdään jäsennumerolla ja syntymäajalla (ppkkvv). Jäsenyyden on oltava voimassa, jotta voi kirjautua järjestelmään ja suorittaa äänestyksen.

Jokaisella jäsenellä on käytössään yksi ääni, ja äänestää voi vain oman vaalipiirin vaalissa. Jyty-vaalit käydään enemmistövaalina, eli vaalipiirissä eniten ääniä saaneet tulevat valituksi liittovaltuutetuiksi (niin moni kuin paikkoja on vaalipiirissä). Vaalipiireittäin valitaan myös yleisvarajäsenet. Yleisvarajäseniksi valitaan samasta vaalipiiristä seuraavaksi eniten ääniä saaneet ehdokkaat äänimäärän mukaisessa järjestyksessä. Yleisvarajäseniä valitaan puolet siitä määrästä, mikä vaalipiirissa valitaan varsinaisia valtuutettuja.

Äänioikeus ja vaalikelpoisuus Jyty-vaaleissa määräytyy 1.6.2020 jäsenmäärätilanteen mukaan. Kyseisenä päivänä Jytyn työvoimajäsenenä olevat ja jäsenvelvoitteensa suorittaneet saavat äänioikeuden vaaleissa.

 

Vaalitulos

Sähköisen äänestyksen päätyttyä vaalin tuloksen vahvistaa liittohallitus 9.10.2020 kokouksessaan. Vaalista laaditaan liittohallituksen pöytäkirja, josta käy ilmi menettely, äänten laskenta ja tulos sekä tehdyt valinnat. Vaalien tuloksesta tiedotetaan kokouksen jälkeen.

 

Viestintä

Viestintäkanavina käytetään kaikkia Jytyn käytössä olevia kanavia, kuten nettisivuja, uutiskirjeitä, Jyty-lehteä ja sosiaalista mediaa. Seuraa siis Jytyn viestintää ja löydät varmasti tietoa vaaleista. Jyty-lehden virallinen vaalinumero ilmestyy 24.9.

Jytyn nettisivuille on tehty oma Jyty-vaalit-sivusto, jonne kootaan kaikki tarvittava tieto vaaleihin liittyen helposti yhteen paikkaan. Samaan osioon tehdään myös ehdokasgalleria, jossa jokainen ehdokas pääsee esittäytymään ja äänestäjät voivat vertailla ehdokkaita tehdessään äänestyspäätöstä. Jokaiselle ehdokkaaksi asetetulle henkilölle toimitetaan ohjeet ehdokasgalleriaan tarvittavien tietojen sekä valokuvan toimittamisesta. Ehdokasgalleria avataan alkusyksystä.

 

Lisätietoja:

Ari Sauros, järjestöjohtaja

0400 343 424, ari.sauros@jytyliitto.fi

 

Iris Länsilahti, suunnittelija

050 516 8078, iris.lansilahti@jytyliitto.fi

Jyty-vaalien aikataulu

29.5. Ehdolleasettumisaika Jyty-vaaleissa alkoi (klo 12 alkaen)

1.6. Päivämäärään mennessä liittyneet Jytyn jäsenet ovat vaalikelpoisia ja äänioikeutettuja

11.9. Ehdolleasettumisaika Jyty-vaaleissa päät- tyy (klo 12 asti)

24.9. Jyty-lehden vaali- numero ilmestyy

25.9. Sähköinen äänestys Jyty-vaaleissa alkaa

8.10. Sähköinen äänestys Jyty-vaaleissa päättyy

9.10. Jyty-vaalien tuloksen vahvistaminen ja julkistaminen

 

Kaikki tiedot vaaleista:

www.jytyliitto.fi/jytyvaalit

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.