Työsuhde
05.11.2020

Päivi Oikarinen, Turun kaupunki, Jyty Lounais-Suomi

Turku lomauttaa johdon, mukana jytyläisiä

Turun kaupungin yt-neuvotteluiden lopputuloksena kaupungin johto, 57 henkilöä, lomautetaan. Jytyläisiä Turun kaupungilla edustaa pääluottamusmies Päivi Oikarinen.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Robert Seger
Turun kaupungin 400:aa jytyläistä työntekijää edustaa pääluottamusmies Päivi Oikarinen.

Turun kaupunki päätti lokakuussa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelunsa. Paikattavana oli 17 miljoonan euron alijäämä, josta henkilöstökuluja runsaat 7 miljoonaa euroa. Säästötoimena kaupunginhallitus päätti kaupungin johdon eli 57 henkilön lomautuksesta kahdeksi viikoksi tämän vuoden aikana. Tästä kertyy 230 000 euron säästöt. Lomautettavissa on noin kymmenen jytyläistä. Jos lomautettava on pitänyt talkoovapaata eli palkatonta vapaata, se vähennetään lomautusajasta.

Neuvotteluja käytiin yhteistyötoimikunnassa, jonka muodostavat pääsopijajärjestöjen pääluottamusmiehet työnantajan edustajan kanssa. Turun kaupungin 400:aa jytyläistä työntekijää edustaa toimikunnassa pääluottamusmies Päivi Oikarinen.

– Kaikki pääsopijajärjestöjen edustajat jättivät pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä siitä, että työnantaja ei ole täyttänyt yhteistoimintalain mukaista yhteistoimintavelvoitettaan. Emme saaneet ajoissa tarpeellisia taloustietoja kustannus- ja palveluvaikutuksineen.

Emme saaneet ajoissa tarpeellisia taloustietoja kustannus- ja palveluvaikutuksineen.

Noin neljän miljoonan euron säästöt saadaan henkilöstöetuja poistamalla.

– En tiedä, mistä jäljelle jäävät 13 miljoonaa euroa säästetään. Onko uudet yt-neuvottelut ensi vuonna.

Hän pohtii, voitaisiinko valtion 12,7 miljoonan koronatuki kohdistaa paikkaamaan kaupungin alijäämää.

Kaupungin palvelut jatkuvat normaalisti, eikä työntekijöitä rangaista lomautuksilla. Pääluottamusmies ei kuitenkaan pidä edes johdon lomautuksia järkevinä.

– Kaikkien kaupunkilaisten pitäisi yhteisvastuullisesti osallistua kaupungin kassavajeen sopeuttamiseen. Minun mielestäni kunnallisveroastetta pitäisi nostaa puolella prosenttiyksiköllä, Oikarinen kertoo.

En tiedä, mistä jäljelle jäävät 13 miljoonaa euroa säästetään. Onko uudet yt-neuvottelut ensi vuonna.

Oikarinen on toiminut luottamustehtävissä runsaan kymmenen vuotta, josta kaksi päätoimisena pääluottamusmiehenä. Hän työskentelee päivän viikossa nuorten taide- ja toimintatalo Vimman asiakaspalvelussa. Yksi luottamusmiespäivä viikosta on annettu varapääluottamusmiehelle. Järjestely tehtiin, että varapääluottamusmies pääsee hoitamaan maakuntauudistuksen tehtäviä, mutta uudistus peruuntui.

Oikarinen suosittelee kaikille ammattiyhdistysaktiiveille pääluottamusmieheksi ryhtymistä.

– Tässä pääsee osallistumaan ja näkemään kaupungin toimintaa eri näkökulmasta, ja se on mielenkiintoista!

Jyty Lounais-Suomen jäsenmäärä on noin 1 000, joista noin 400 on Turun kaupungilla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.