Työsuhde
15.02.2023

Jamina Pietikäinen, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde, Jyty Pohjois-Pohjanmaa ry

Hyvinvointialueelle luodaan uusi luottamusmiesten organisaatio

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Juha Sarkkinen
Jamina Pietikäinen edustaa noin 500 jytyläistä, jotka siirtyivät liikkeenluovutuksessa hyvinvointialueen palvelukseen.

Hyvinvointialueen luottamusmiesorganisaatiota rakennetaan parhaillaan, kertoo Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteen jytyläinen pääluottamusmies Jamina Pietikäinen. Hän on myös Jyty Pohjois-Pohjanmaa ry:n hallituksen varajäsen ja Jytyn liittovaltuutettu.

Valmista pitäisi olla huhtikuun alusta. Samalla jytyläisten luottamusmiesten määrä vähenee nykyisestä 13:sta.

– Työnantaja oli neuvotteluissa hyvin tiukka. Saimme pääluottamusmiehen lisäksi vain neljä luottamusmiestä ja heille varahenkilöt. Määrä ei todellakaan riitä, Pietikäinen huokaa.

Jytyn liittohallitus on myöntänyt Pietikäiselle valtuudet toimia neuvottelijana työnantajan kanssa. Parhaillaan hän neuvottelee paikallissopimuksia, jotka koskevat esimerkiksi työaikapankkia ja hälytysrahasopimusta. Hälytysraha on porkkana työntekijälle, jotta tämä myisi vapaa-aikaansa työnantajalle esimerkiksi äkillisessä sijaistamistarpeessa.

Pietikäinen edustaa noin 500 jytyläistä, jotka siirtyivät liikkeenluovutuksessa hyvinvointialueen palvelukseen. Pohde on yksi suurimmista hyvinvointialueista. Alueen suurimpana työnantajana se työllistää 18 500 henkilöä, joista sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä on 16 000. Myös Pietikäinen siirtyi vuodenvaihteessa Pohteen palvelukseen.

Kaikki jäsenten kysymykset koskevat arkista työtä, jota yritämme saada rullaamaan.

Hyvinvointialueella haetaan vielä toimintojen järjestämistä.

– Kaikki jäsenten kysymykset koskevat arkista työtä, jota yritämme saada rullaamaan. Jäsenet kysyvät esimerkiksi työtehtävien ja toimintojen siirrosta, teknisistä järjestelmistä ja kuka heidän esihenkilönsä on.

Kun hyvinvointialueen luottamusmiesorganisaatio on huhtikuuhun mennessä valmistunut, järjestetään uudet luottamusmiesvaalit. Jamina Pietikäinen aikoo asettua ehdolle.

Siirron aikaan kauhukuvana oli Helsingin kaupungin palkanmaksujärjestelmän sakkaus, jossa 15 000 työntekijää jäi ilman palkkaa.

– Meillä siirron yhteydessä 29 henkilöä jäi ilman palkkaa, mikä on hyvin pieni määrä. Tilanne saatiin korjattua.

Meillä siirron yhteydessä 29 henkilöä jäi ilman palkkaa, mikä on hyvin pieni määrä. Tilanne saatiin korjattua.

Loppuvuodesta 2022 käytiin hyvinvointialueen talousarvion hyväksymistä edellyttävät yt-neuvottelut. Aluevaltuusto on hyväksynyt talousarvion, ja sen vaikutuksista toimintoihin aletaan neuvotella henkilöstön edustajien kanssa.

Kun luottamusmiesorganisaatio on huhtikuuhun mennessä valmistunut, järjestetään uudet luottamusmiesvaalit. Pietikäinen aikoo asettua ehdolle.

– Jytyn osalta luottamusmiestoiminta vaatii ison ponnistuksen ja mietinnän, miten saadaan edustus kaikkiin toimipaikkoihin. Hyvinvointialueen puolesta pelottaa, saadaanko me ihan oikeasti hoidettua ihmiset ajallaan, kun on henkilöstöpulaa muistakin kuin hoitajista, Pietikäinen pohtii.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.