Työsuhde
15.06.2022

Sairauspoissaolot kunnissa:

Alle 30-vuotiaat entistä useammin sairauslomalla

Koronavuosina 2020–2021 sairauspoissaolot lisääntyivät nuorilla, alle 30-vuotiailla kuntatyöntekijöillä. Heillä on jo enemmän sairauspoissaolopäiviä kuin yli 50-vuotiailla, selviää Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksesta.

Teksti: Sanna Pyysalo Kuvat: Pixabay


Sairauspoissaolot kuntatyössä, vuoden 2021 tiedot

16,7 päivää

Kuntatyöntekijöiden sairauslomapäivien määrä keskimäärin vuodessa.

17,7 päivää

Nuorten kuntatyöntekijöiden sairauslomapäivien määrä keskimäärin vuodessa.

”Tulokset antavat aihetta huoleen nuorista työntekijöistä. On kuitenkin vaikeaa erottaa iän ja ammatin vaikutuksia toisistaan. Nuoret työntekijät työskentelevät usein lähityössä ja ammateissa, joissa sairauspoissaoloja on paljon ja joissa myös esimerkiksi korona-altistus on todennäköisempää.”  – Jenni Ervasti, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija


20–28 päivää

Sairauspoissaolojen kärjessä (poissa keskimäärin 20–28 päivää vuodessa) olivat ammatit, joissa tehdään ruumiillista työtä. Näitä olivat muun muassa koulunkäynninohjaajat, kodinhoitajat, lastenhoitajat, perhepäivähoitajat, laitoshuoltajat ja keittiötyöntekijät.

29,4 %
Niiden työntekijöiden osuus, jotka eivät olleet yhtään päivää sairauslomalla. Osuus on kasvanut, sillä vuonna 2019 nolla päivää sairastaneiden työntekijöiden osuus oli 23,5 %.

”Etätyön lisääntyminen lienee kehityksen taustalla. Etätöitä on ehkä tehty kotona puolikuntoisena tai lieväoireisena tilanteissa, joissa lähityö olisi vaatinut kokoaikaisen sairauspoissaolon.” – Jenni Ervasti

Kunta10-tutkimus

* Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimus on Suomen suurin kunta-alan henkilöstön seurantatutkimus.

* Tiedot kunta-alan sairauspoissaoloista löytyvät päivitettynä Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelusta.

* Tutkimukseen osallistuvat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Naantali, Raisio, Nokia, Valkeakoski ja Virrat.

* Yli 90 000 kuntatyöntekijän vuosittaisia sairauspoissaoloja seurataan työnantajien henkilöstörekistereistä yhdenmukaisella laskentatavalla, jossa suhteutetaan toteutuneet sairauspoissaolopäivät tehtyihin henkilötyövuosiin.

Lue juttu Jytyn digilehdestä.

Lue aiheesta lisää Työterveyslaitoksen nettisivuilla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.