Ammatit
04.12.2024

Jytyläinen:

Gladiaattori oikeuksien aktiivisena puolustajana

Agneta Honkala kamppaili 1990-luvulla tv:ssä gladiaattorina. Nykyään hän taistelee vääryyksiä vastaan pääluottamusmiehenä Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Teksti: Jaana Tapio Kuvat: Jonna Nygård
Agneta ”Anki” Honkala nousi 90-luvulla parrasvaloihin Gladiaattorit-tv-sarjasta, mutta nykyään Honkala käy taistelunsa keskustelemalla Pohjanmaan hyvinvointialueen jytyläisenä pääluottamusmiehenä.

Agneta ”Anki” Honkala nousi 90-luvulla parrasvaloihin Gladiaattorit-tv-sarjasta. Rakkaus fitness-urheilua kohtaan ei ole vuosien varrella hävinnyt, mutta taistelunsa Honkala käy nykyään keskustelemalla. Pohjanmaan hyvinvointialueen jytyläinen pääluottamusmies pyydetään apuun esimerkiksi silloin, jos työntekijän asiat eivät ratkea keskustelussa lähiesihenkilön kanssa.

”Työ on sitä, että olen tavoitettavissa, kuuntelen ja yritän auttaa jäseniä parhaani mukaan. Edustan heitä eri kokouksissa, työryhmissä ja neuvotteluissa”, Honkala kertoo.

Osan Honkalan työajasta vie pesti Pohjanmaan hyvinvointialueen koulutusassistenttina. Koulutusassistentti järjestää koulutuksia paitsi omalle väelle, myös valtakunnallisesti. Työ pitää sisällään käytännön järjestelyjä rekisteröinneistä laskutukseen asti. Pääluottamusmiehen työ on kuitenkin ajallisesti koko ajan kasvanut. Syynä on hyvinvointialuemalliin siirtyminen.

Pääluottamusmiehen työ on sitä, että olen tavoitettavissa, kuuntelen ja yritän auttaa jäseniä parhaani mukaan.

”Olemme nykyään valtava organisaatio, ei vain henkilöstön määrää ajatellen vaan maantieteellisestikin, ja edustettavien joukkoon on tullut sen myötä uusia jäseniä aivan uusilta aloilta.”

Talouspaineet ovat nekin lisänneet työmäärää muun muassa siksi, että päällä on jatkuvia yt-neuvotteluita.

 

Yhteistyö auttaa jaksamaan

Hyvinvointialueiden säästöpaineet tarkoittavat, että toimintoja ja palveluverkostoa joudutaan karsimaan, jotta lakisääteisiä toimintoja pystyttäisiin pyörittämään entistä pienemmällä määrärahalla.

”Toivoisi, että kaikille irtisanotuille pystyttäisiin tarjoamaan korvaavaa työtä, mutta se ei ole aina niin yksinkertaista. Jos työmatka kasvaa yli sataan kilometriin, kaikille ei työpaikan vastaanottaminen onnistu. Kotona voi olla hoidettavana pieniä lapsia tai ikääntyneet vanhemmat.”

Artikkeli jatkuu tekstilaatikon jälkeen.

Agneta Honkala kertoo videolla omat vinkkinsä hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Katso vinkit!

Yhteydenpito muun muassa muiden hyvinvointialueiden pääluottamusmiesten kanssa auttaa jaksamaan. Tärkeää on ylläpitää hyvää keskusteluyhteyttä myös vastapuoleen.

”Oppii ymmärtämään, etteivät päätökset ole aina helppoja heillekään. Ei voida vaatia mahdottomia, jos päätökset rahamääristä tulevat ulkopuolelta.”

Työn parhaita hetkiä ovat ne, kun tuntee pystyneensä auttamaan ja asiat ovat menneet eteenpäin.

Mielestäni vanhustenhoito olisi hyvinvointialuemallissa kannattanut jättää kuntien huolehdittavaksi. Ei ole sairaus tulla vanhaksi. Jätettiinhän varhaiskasvatuskin sote-uudistuksen ulkopuolelle”, Agneta Honkala sanoo.

Uskalla kokeilla siipiä

Honkala aloitti työuransa kesätyöntekijänä vuonna 1982 Vaasan keskussairaalassa ja siirtyi osastosihteerin tehtäviin 80-luvun lopulla. Hän viihtyi samalla työnantajalla eri sihteerinimikkeiden tehtävissä lähes kolmekymmentä vuotta. Noin kaksi vuotta sitten alkoi herätä kiinnostus tehdä jotakin aivan uutta, ja Honkala siirtyi Maanmittauslaitokselle valtion virkamieheksi. Kaipuu takaisin sote-alalle oli kuitenkin kova, ja pian hän palasi entiselle työnantajalleen.

”Ei kannata ikinä ajatella, että on liian vanha. Jos on intoa ja henki pihisee, pitää kokeilla siipiä. Vaikka tuntuikin ikävältä ja yllättävältä huomata, ettei uusi ala ollutkaan oma juttu, kaikki oli silti näin jälkikäteen katsottuna vaivan arvoista.”

Ei kannata ikinä ajatella, että on liian vanha. Jos on intoa ja henki pihisee, pitää kokeilla siipiä.

Honkala uskoo, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä herkemmällä korvalla kannattaa kuunnella sisintään.

”Vanhasta työpaikasta ei silti kannata lähteä ovet paukkuen. Kannattaa pitää mielessä, että vaikeat kokemukset ovat kasvun paikkoja, sekä ihmisenä että ammatillisesti.”

Kaivattua uutta näkökulmaa on toki tuonut myös pääluottamusmiehen pesti. Uusi asia Honkalalle oli lisäksi lähteminen mukaan syksyllä 2024 Jytyn liittovaltuustovaaleihin, joissa hän tuli valituksi uudeksi liittovaltuutetuksi seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

”Haluan yrittää vähentää työttömyysturvan ja irtisanomisperusteiden heikennysten vaikutuksia ja olla tasavertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden äänitorvena jäsenille.”

Jatkuva itsensä kouluttaminen on tärkeää. ”Koulutusten myötä uskallan paremmin nostaa uusia asioita esille.

Bikineissä kaiken ikäisenä

Vaikka Honkalan Gladiaattorit-kokemuksesta on jo aikaa, pitää hän ohjelmassa mukana oloa edelleen hienona kokemuksena. Toki kaiken kansan julkkikseksi päätymisellä oli kääntöpuolensakin. Kaikki tunnistivat ruokakaupassa, ja lehdissä kirjoiteltiin monenlaista.

Honkala piti gladiaattoriaikojen jälkeen fitness-kisoista 27 vuotta taukoa, mutta treenasi koko ajan harrastuksena. Kun Jyty Vaasan satavuotisjuhliin kuusi vuotta sitten tarvittiin räväkkää ohjelmaa, Honkala löysi itsensä lavalta vetämästä fitness-vapaaohjelmaa. Hän tajusi edelleen pitävänsä myös lajin showpuolesta ja alkoi uudelleen kilpailla – eikä loppua näy tänä päivänäkään, koska Honkalan menestyksekäs kilpaura jatkuu edelleen.

”Haluan osoittaa, että näin vanhanakin voi esiintyä pikku bikineissä ja kilpailla fitness-lajeissa. Haluan toimia roolimallina muille ikäisilleni”, 58-vuotias Honkala sanoo.

”Haluan osoittaa, että näin vanhanakin voi esiintyä pikku bikineissä ja kilpailla fitness-lajeissa. Haluan toimia roolimallina muille ikäisilleni”, 58-vuotias Agneta Honkala sanoo.

Kuka?

Nimi:
Agneta Honkala

Ammatti:
Koulutusassistentti, pääluottamusmies

Parasta työssä:
”Kaikki kohtaamiset jäsenten, työntekijöiden ja johdon kanssa. Tykkään verkostoitua ja tutustua ihmisiin. Tämä on näköalapaikka.”

Agnetan vinkit hyvinvointiin

– RUOKA on kaiken a ja o, jos haluat muuttaa kehon koostumusta ja parantaa terveyttä.
– LIHASMASSA alkaa iän myötä kadota, joten lihaskuntoharjoittelu on tärkeää.
– UNI on ehdoton. Päikkärit auttavat palautumaan työpäivästä ja jaksamaan vielä illalla.
– OTA VASTUU omista elintavoistasi. Pystyt pitkälti itse vaikuttamaan, sairastutko elintapasairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.