På svenska
13.09.2023

Ofta frågat:

Måste jag betala tillbaka överskotts­lönen?

Jag fick av misstag för mycket lön. Måste jag betala tillbaka överskottslönen?

Text: Viivi Vidgren Bilder: Jyty

Det lönar sig alltid att kontrollera lönespecifikationen med tanke på eventuella felaktigheter. Vid felsituationer är det i allmänhet fråga om att lönen betalats ut till för lågt belopp men ibland händer det att lönen av misstag betalats ut till för högt belopp. Detta kan leda till problem i synnerhet om det gäller stora belopp. 

Arbetsgivaren har rätt att kräva tillbaka överskottslönen. I praktiken kan arbetsgivaren kvitta överskottslönen från kommande löner. I lagen begränsas arbetsgivarens kvittningsrätt så att arbetsgivaren inte får kvitta överskottslönen från arbetstagarens lön till ett högre belopp än utsökningslagstiftningen medger. Detta gäller det skyddade belopp som måste lämnas kvar till arbetstagaren. 

Arbetsgivaren får alltså inte kvitta överskottslönen till exempel från följande månadslön så att den utbetalda lönen understiger det skyddade beloppet. Om beloppet av överskottslönen är stort måste det alltså kvittas under till och med flera månader. Det är att rekommendera att arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om tidtabellen för återbetalningen. 

Om du märker att det har betalats ut för mycket lön till dig ska du genast kontakta din arbetsgivare och lönekontoret.


Viivi Vidgrén
Arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.