På svenska
26.10.2022

Förändringar i antågande

Text: Jonna Voima Bilder: Jyty

Blåsigt väder och måsar såg av Jytys medlemskryssning. På kryssningen talade vår gästföreläsare Anna Perho om kontroll över förändring. Speciellt en mening från Annas briljanta presentation har fastnat i mitt minne: ”En liten risk med förändring är att allt går riktigt bra”.

Mången Jyty-medlem står inför förändring. Till välfärdsområdena överförs i början av år 2023 216 000 arbetstagare. Det är fråga om en jättelik affärsöverlåtelse, som inverkar också på dem som stannar i kommunerna. En stor del av arbetskamraterna jobbar i fortsättningen på annat håll och också arbetsgivarens uppgiftsfält förändras. Det är inte underligt om situationen gör såväl de som överförs och de som fortsätter betänksamma.

Jyty-medlemmarna har dock redan tidigare vanan inne med arbetsgivarbyten. Under åren har mången arbetsgivare som en följd av bolagsbildning bytts från offentlig till privat, även om arbetstagaren inte själv har velat byta arbetsplats och uppgifterna har fortsatt som tidigare.

I förändringen framhävs förbundets roll. Trygghet i massa bär.

I en affärsöverlåtelse övergår anställningen till den nya arbetsgivaren med samma villkor som det gamla arbetsavtalet. De gamla arbetsavtalen är alltså som sådana i kraft också i välfärdsområdena. Också på kollektivavtalsfronten är man för välfärdsområdesreformens del redan ganska långt klara. Lönelösningarna och utvecklingsprogrammet för anställningar är avtalat för flera år framöver i både kommunsektorn och välfärdsområdena. SH-avtalet är klart, välfärdsområdenas allmänna kollektivavtal är under arbete. Personalens representation är säkrad i och med förtroendemannasystemet. Jytys förbundsstyrelse har utsett Jyty-medlemmarnas personalrepresentanter, vars uppgift är att lokalt förhandla om detaljerna för övergången till välfärdsområdena.

Anna Perho funderade i sin föreläsning också om hur man kan stå ut med förändringar som man inte kan stå ut med. Man kommer ju inte undan förändring även om man så vill. Enligt ett gammalt finskt ordspråk lönar det sig att låta hästen bekymra sig för den har större huvud. I förändringen framhävs förbundets roll. Fackförbundet bereder och går igenom detaljerna så att förändringen som helhet är säker och så lätt som möjligt för de medlemmar den berör. Trygghet i massa bär.


Jonna Voima
Jytys ordförande

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.