Finland behöver bebisar. Ändå innebär det ofta friktion i arbetslivet att grunda familj. Att få fast anställning är en utmaning för unga kvinnor, så de tar på sig tidsbundna jobb i hopp om att det i något skede blir rätt stund att sträva efter barndrömmar. Män kan fortfarande stöta på inställningen att vården av barn hör till kvinnorna.
Familjeledighetssystemet har utvecklats i mer jämställd riktning, men attityderna har ännu en bit kvar. Ett barns födsel borde också i arbetslivet ses som något enbart positivt, som berör båda föräldrarna. Jag påstår att om man i den stunden behandlar dem som planerar familjeledigt bra, har man långvariga och lojala arbetstagare i dem.
Män kan fortfarande stöta på inställningen att vården av barn hör till kvinnorna.
Småbarnspedagogiken är en viktig del av samordningen av arbete och familj. Det är lättare för föräldrarna att vara på jobb när barnet sköts av yrkeskunniga och omtänksamma skötare. Jag känner fortfarande stor tacksamhet mot mina egna pojkars underbara daghemspersonal.
När åren med småbarn ger vika möter vi nya utmaningar när våra egna föräldrar blir äldre och behöver omsorg.
I livets grundklossar kommer de anhöriga i första hand. Ett humant arbetsliv identifierar och beaktar detta. Arbetet lider inte av detta, utan stöder tvärtom orkandet och motivationen.
Jonna Voima
Jytys ordförande